Svet
17 ogledov

Španija: vodilnim v državnih podjetjih nižje plače

Barcelona, Španija Žurnal24 main
Španija bo v okviru zmanjševanja stroškov v letošnjem prvem trimesečju za približno četrtino znižala plače vodilnih v državnih podjetjih, je danes sporočila španska vlada.

"Določamo omejitve plač, ki so nekoliko nižje od postavljenih v zasebnem sektorju," je dejala podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria. Plačilo vodilnih v velikih podjetjih bo omejeno na 105 tisoč evrov, v srednjih podjetjih bo meja pri 80 tisoč evrih, v manjših državnih podjetjih pa bo meja postavljena pri 55 tisoč evrih letno.

Podpredsednica španske vlade pri tem ni želela odgovoriti, koliko bo Španija privarčevala z omenjeno reformo. "Ker govorimo o 25 do 30 odstotkov nižjih plačilih, vam lahko zagotovim, da bo vsota kar velika," je dejala. Omenjeni ukrep bo sicer urejal plačila vodilnih v vseh podjetjih, ki so v državni lasti.

Konservativna vlada uresničuje napovedi o hudem varčevanju

Zniževanje plač vodilnih v državnih podjetjih je zadnji izmed varčevalnih ukrepov nove španske vlade, ki je oblast prevzela decembra. Doslej je konservativna vlada že napovedala zniževanje stroškov v višini 8,9 milijarde evrov.

Večina napovedi, med njimi tudi uradne vladne, sicer predvidevajo, da se bo Španija v prvem četrtletju znašla v recesiji. Ob koncu lanskega leta je bila sicer stopnja brezposelnosti v Španiji 23-odstotna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.