Svet
14 ogledov

Španija zahteva odgovore

Mobilni telefon. Shutterstock
Španija je pozvala ZDA, naj razkrijejo podrobnosti o prisluškovanju. Ameriška NSA naj bi nadzorovala 60 milijonov španskih telefonov mesečno.

Ameriški veleposlanik v Španiji je obljubil, da bo razčistil vse "dvome", ki so se pojavili v zvezi z domnevno prisluškovalno afero. Španska vlada je veleposlanika že poklicala na pogovor. Delegacija EU naj bi se srečala z uradniki v Washingtonu, da bi razpravljala o tej problematiki.

Obama ustavil prisluškovanje Merklovi

Ameriški predsednik Barack Obama je za elektronski nadzor izvedel v notranji reviziji, ki jo je odredil sredi leta, poroča časnik, ki se sklicuje na neimenovanega ameriškega predstavnika.

Revizija naj bi razkrila, da je NSA prisluškovala telefonom okoli 35 svetovnih voditeljev. Bela hiša je ustavila programe nadzora nad številnimi voditelji, vključno z Merklovo. Nekaj programov so medtem predvideli za zaustavitev, a se še niso končali, poročanje časnika povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 1
  • privat 14:50 25.november 2013.

    kakšno prednost nekdo ima lahko ,ko ve kaj drugi misli in pravi?? in amerikanci niso znali tega izkoristiti? Ali pa je mogoče še kakšna druga aferica ,ki dosti več pove kakor pametni telefon