Svet
264 ogledov

Španskim kmetom prekipelo: na protestu vdrli na avtocesto

epa
Protestniki se ne strinjajo s skupno evropsko kmetijsko politiko.

Kmetje so danes v znamenju protesta vdrli na avtocesto AP-7 med Sevillo in Cadizom v Andaluziji v Španiji. Agrikulturni delavci protestirajo proti skupni evropski kmetijski politiki, ki se bo izvajala med letoma 2023 in 2027 in bo po njihovem mnenju povzročila izgube do 450 milijonov evrov.

Shod se je po poročanju lokalnih medijev pričel ob 11. uri, v njem pa so protestniki pozvali ministra za agrikulturo Luisa Planasa, ki sodeluje v sprejemanju reforme skupne evropske politike (CAP), da jim bo v primeru sprejetja narejena ogromna škoda. Med samim protestom je intervenirala tudi policija, prišlo je do nekaj napetosti, nato pa so protestniki krenili proti avtocesti.

Razmere v kmetijskem sektorju so težke, predlagana reforma pa zaostruje težave in zmanjšuje pomoč, trdijo španski kmetje. Po njihovem mnenju reforma prihaja v najslabšem trenutku, saj se proizvodni stroški in stroški dela povečujejo, nelojalna konkurenca iz tretjih držav je močnejša kot kdaj koli prej, cene izdelkov pa so padle.

 | Avtor: epa epa
Zaradi omenjenih razlogov protestniki zahtevajo reformo strateškega načrta, ki bi ustavila povečevanje stroškov ali bi vsaj prispevala k njihovi blažitvi, pregled trgovinskih sporazumov s tretjimi državami in okrepljeni ukrepi za nadzor meja, ki bi preprečili vstopa škodljivcev. Zahtevajo tudi strogo upoštevanje kvot in datumov vstopa in prilagoditev zakonodaje in stroške dela. Želijo si poštenih cen ter obrambo in dostojanstvo agrikulturne dejavnosti, ki je bistvenega pomena za prehranjevanje prebivalstva, je bilo slišati v njihovih zahtevah.

Andaluzija je v primerjavi z ostalimi španskimi pokrajinami podpovprečno razvita in predstavlja majhen odstotek španskega bruto domačega proizvoda, a nesorazmerno visok odstotek njene kmetijske proizvodnje. Še vedno zaostajajo za državnim povprečjem tudi pri uporabi traktorjev, namakanja in gnojil, soočajo pa se tudi z visokim deležem brezposelnosti.

V regiji prevladujejo tradicionalne sredozemske pridelki, pšenica, grozdje in oljke, poznani pa so tudi po agrumih, vinu in žganju. Tam proizvedejo dve tretjini španske proizvodnje oljčnega olja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.