Svet
7 ogledov

Špansko mesto bo pridelovalo marihuano

Tobak in marihuana sta približno enako škodljiva. Žurnal24 main
V majhni španski občini Rasquera bodo lahko na poljih gojili marihuano ter tako blažili posledice gospodarske krize. A ukrep, ki ga je podprl tamkajšnji občinski svet, že sproža vprašanja o njegovi zakonitosti.

Okoli 900 občanov Rasquere v severovzhodni španski pokrajini Katalonija si želi s takšnim ukrepom povečati prihodke, ki so zaradi gospodarske krize močno upadli. Nekateri izmed njih nimajo služb, tako da bi jim prihodek od prodaje marihuane prišel še kako prav.

Po poročanju barcelonskega časnika La Vanguardia gre za mesto, ki je v izumrtju, saj se mladi prebivalci množično izseljujejo. Vas je sicer znana po grajskem poslopju iz 12. stoletja.

Ustanovili bi podjetje

Predlog odloka med drugim tako predvideva ustanovitev posebnega podjetja, ki bi imelo pod nadzorom dele tistih kmetijskih zemljišč, ki bi jih v najem dali prebivalci. Pridelano marihuano bi nato prodali združenju kadilcev marihuane v Barceloni.

A pri tem se zastavlja vprašanje, ali je takšen ukrep zakonit. Španski zakon sicer dovoljuje uporabo majhne količine marihuane v zasebne namene, a ostro prepoveduje njeno pridelavo in prodajo. Policija bi tako lahko ukrepala proti podjetju in mu prepovedala opravljanje dejavnosti, kazen pa bi lahko doletela tudi občino.

40 novih delovnih mest

Skupina ABCDA, ki želi biti kupec marihuane iz omenjene občine, je na spletni strani zapisala, da so pripravljeni investirati 30 tisoč evrov. Ob tem pa niso natančno zapisali zneska, ki bi ga na leto prejela Rasquera. Predstavnik ABCDA je ob tem dejal, da bo glede tega več znanega po tem, ko bodo s predstavniki občine podpisali dogovor o sodelovanju.

Po načrtih omenjene skupine bi po ustanovitvi delo dobilo 40 ljudi. Župan Bernat Pellisa za dodatne komentarje ni bil dosegljiv, poroča ameriški spletni portal MSNBC. Po sredini odločitvi občinskega sveta je sicer povedal, da je lahko posel dobra priložnost za vaščane. "Prinesel bo denar in službe," je dejal.

Številna španska mesta se po izbruhu gospodarske krize soočajo z velikimi težavami pri zagotavljanju sredstev za socialne in zdravstvene storitve. Država je lani beležila 8,5-odstotni proračunski primanjkljaj, brezposelnost pa se je že povzpela na 23 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.