Svet
141 ogledov

Spektakularna praznovanja

Ognjemet na Novi Zelandiji.
1/29
Youtube
Po svetu vstop v novo leto pozdravljajo z bučnimi proslavami in veličastnimi ognjemeti.

Najprej so v novo leto vstopili prebivalci južnotihooceanskih otočkov Samoa in Tokelau. Uro kasneje se je leto 2012 začelo na Novi Zelandiji, natančno ob eni uri popoldne po našem času, pa so v novo leto vstopili še prebivalci skrajnega vzhodnega dela Rusije in Marshallovih otokov.

Ob 16. uri po našem času pa so leto 2012 pozdravili na Japonskem, v Severni in Južni Koreji ter še v treh drugih državah. Uro kasneje na Kitajskem in v še 11 državah.


Letnico 2012 med drugim uporabljajo tudi že v Indoneziji, Mjanmaru, Bangladešu, Nepalu, Indiji, Šrilanki, Pakistanu in nekaterih delih Rusije, Iranu, Iraku, Belorusiji, Madagaskarju ...

Kako so obeležili skok v novo leto, si oglejte v zgornji galeriji.

V Sydneyju čas za sanje

V Sydneyu, kjer so v leto 2012 vstopili ob drugi uri popoldne po našem času, novoletno praznovanje poteka pod geslom Čas za sanje, predvidoma pa se ga bo udeležilo 1,5 milijona ljudi. Vrhunec je bil polnočni dvanajstminutni ognjemet.

V Taipeiu na Tajvanu je bil ognjemet nekoliko krajši, saj je trajal šest minut in pol, izstrelili pa so ga z druge najvišje stolpnice na svetu Taipei 101.

Veselo tudi v Evropi

V Londonu bo polnoč naznanil Big Ben, pospremil ga bo okoli deset minut dolg ognjemet, v ozadju bo donela glasba. Spektakel v bližini velikega panoramskega kolesa London Eye bo najbolje viden z obale Temze, kjer ga bo sicer zaradi varnosti lahko spremljalo le 250.000 ljudi. V Parizu medtem kakih posebnih pouličnih zabav ali ognjemetov niso pripravili, kljub temu pa v mestu luči pričakujejo številne turiste.

V Berlinu množico pred Brandenburškimi vrati zabavajo skupina Scorpions in popevkar Udo Jürgens, na Dunaju pa bodo v novo leto kot vedno stopili v taktih valčka. Prvi dan novega leta bo tokrat pod taktirko Latvijca Marissa Jansonsa tradicionalni koncert dunajskih filharmonikov, ki se ga bo udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk.

Beograd, mesto odprtega srca

Tudi v naši bližnji soseščini bodo večinoma praznovali na prostem. V prestolnici Hrvaške se zabavajo ob ognjemetih in bogati koncertni ponudbi.  .

Prav tako je glasbeno obarvano silvestrovanje v srbski prestolnici, ki poteka pod sloganom Beograd, mesto odprtega srca. Ob glasbi plešejo tudi v Sarajevu, pa čeprav je islamska skupnost v BiH muslimane pozvala, naj ne sodelujejo v zabavah ob novem letu.

V Moskvi in drugod po Rusiji bo državljane opolnoči v novo leto pospremil nagovor predsednika Dmitrija Medvedjeva. Sicer pa Rusi z današnjim dnem začenjajo počitnice, v okviru katerih bodo do 9. januarja obeležili še pravoslavni božič.

New York: tradicionalno spuščanje krogle

V New Yorku bodo kot vsako leto odštevanje v novo leto pospremili s spuščanjem kristalne krogle na Times Square. Dogodek na samem kraju običajno spremlja več kot milijon ljudi, več milijonov pa prek televizijskih sprejemnikov.

Čast, da ob newyorškem županu Michaelu Bloombergu pritisne na gumb, ki bo kroglo spravil v tek, je letos pripadla pop zvezdnici Lady Gaga.

V Rio de Janeiru bodo letos spektakularni ognjemet, ki ga bo na plaži Copacabana spremljalo kaka dva milijona ljudi, posvetili trajnostnemu razvoju, trajal pa bo kar 16 minut.

 

Ste tudi vi že začeli proslavljati prihod leta 2012?  Pošljite nam fotografije!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.