Svet
28 ogledov

Spet lahko sam jé in celo piše

Zdravnik Reuters
Tetraplegik lahko spet uporablja roko po tem, ko so mu kot prvemu z operacijo preusmerili živce, da so obšli poškodbo hrbtenjače.

Enainsedemdesetletnik, ki je po prometni nesreči ostal paraliziran od pasu navzdol in zaradi poškodbe hrbtenice tudi ni več mogel uporabljati rok, zdaj lahko upogiba in razširi prste, poroča The Telegraph. Osem mesecev po operaciji lahko spet sam jé in z nekaj pomoči celo piše.

Preprostejši in cenejši poseg

Razmeroma preprosta operacija bi lahko postala alternativa dragim in zapletenim transplantacijam rok in se lahko izkaže za učinkovito, tudi če so bolniki paralizirani več let, pravijo raziskovalci.

Obšli poškodbo in povezali živce

Omenjeni pacient si je poškodoval hrbtenjačo blizu začetka vratu, pri sedmem vretencu. Bolniki s poškodbo v tem delu hrbtenice ne morejo uporabljati nog in rok, lahko pa premikajo nadlaket in rame, saj so živci v tem delu povezani s točko nad poškodovanim delom, kar pomeni, da so še vedno povezani z možgani.

Kirurgi so odrezali nepoškodovan živec v komolcu, ki je dejansko nepotreben, in ga povezali s poškodovanim živcem, ki aktivira mišice v roki, ki omogočajo prijemanje predmetov. Z operacijo so tako spet povezali možgane in roko, kar pomeni, da lahko bolnik počasi začenja znova uporabljati roko. Nadzor nad roko se bo po pričakovanjih postopoma izboljšal v naslednjih treh letih, ko se bo vse bolj navajal na novo povezavo živcev.

Kirurginja Ida Fox, ki je opravila operacijo, je dejala: "Ta postopek je nenavaden za zdravljenje tetraplegije, saj ne poskušamo posredovati v hrbtenjači, kjer je poškodba. Namesto tega gremo tja, kjer vemo, da stvari delujejo – v tem primeru gre za komolec –, in si tam izposodimo živce." Biti sposoben s ​​palcem dotakniti se kazalca je "relativno majhna mera neodvisnosti", vendar lahko "ogromno vpliva" na življenja bolnikov, je dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.