Svet
11 ogledov

Spet na ulicah

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Protesti v Jemnu se nadaljujejo. Razširili so se tudi izven prestolnice. Razgrete protestnike je umirila šele policija.

Na stotine protivladnih protestnikov v Jemnu se je danes znova odpravilo na ulice. Na jugu prestolnice se se vneli boji med podporniki in nasprotniki, ki zahtevajo odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Po poročanju očividcev naj bi policija v opozorilo streljala v zrak. Kljub strelom pa se situacija v industrijskem mestu Taiz ni umirila. Prav tako se protesti ne umirjajo v glavnem mestu Sana.

Hujši protesti izven prestolnice
Policija je protestnike nadzorovala predvsem v glavnem mestu Sana, a so se najhujšni spopadi in protesti začeli dogajati tudi izven prestolnice.

Protesti so se v zadnjih dneh razširili v boj med podporniki in privrženci, ki se obmetavajo s kamenjem ter pretepajo. Včeraj je morala med spopadi posredovati tudi policija, ki pa je množico razgnala šele z uporabo sile.

Za umiritev protestnikov naj bi policija uporabljala tudi elektrošoke, na kar pa so se strogo odzvale organizacije za človekove pravice.

Jemen ni na točki Egipta
Po mnenju analitikov naj Jemen še ne bi bil na "nivoju" Egipta. Preobrat naj bi se po njihovem mnenju storil počasneje in z več prelivanja krvi, kar je v takšni vojaški državi, kjer so podpore skupinam močne, nekaj normalnega.

Protesti že od konca januarja
Protestniki so se na ulice prestolnice odpravili že konec januarja. V mirnih protestih so zahtevali odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha, ki državi vlada že skoraj 32 let.

Predsednik je sicer že večkrat poskušal pomiriti vse glasnejše nezadovoljstvo z ukrepi, kot so namestitev dodatnih policistov in vojakov v prestolnici, povišanje plač vojakom, prepolovitev davkov na dohodek in omejevanje naraščanja cen.

Obljubil je tudi, da leta 2013 ne bo znova kandidiral za predsedniški mandat. Vendar protestniki niso zadovoljni z obljubami in predsednika pozivajo k odstopu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.