Svet
17 ogledov

Spet odprli preiskavo

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Pet let po terorističnih napadih v Londonu se začenja preiskava dogodka, s katero poskušajo ugotoviti, ali bi britanska obveščevalna služba MI5 napade lahko preprečila.

Preiskava naj bi trajala najmanj do marca prihodnje leto, saj želijo natančno preveriti vse podrobnosti napadov. Med pričami bodo preživeli in pripadniki reševalnih enot. Ogledali naj bi si vse do zdaj nevidene fotografije in posnetke razdejanja po napadih. Preiskava naj bi se osredotočila tudi na podatke iz življenj napadalcev ter na podatke, ki so jih o njih imele obveščevalne službe.

 

V eksplozijah štirih bomb je umrlo 52 ljudi, 700 je bilo ranjenih.

Dve leti po napadu je namreč prišlo na dan, da je MI5 med preiskavo neke druge ekstremistične celice naletela tudi na vodjo skupine napadalcev Mohammada Sidiqueja Khana in enega od preostalih treh napadalcev.

Nekateri sorodniki žrtev verjamejo, da so imele obveščevalne službe in policija dovolj informacij, da bi Khana prepoznali kot nevarnega. Pri MI5 vztrajajo, da so poznali le delčke informacij, iz česar ni bilo mogoče predvideti kasnejšega dogajanja. Dosedanje uradne preiskave napadov so MI5 oprale krivde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.