Svet
138 ogledov

Spet so se pojavile meduze

Aurelia aurita
1/2
Tihomir Makovec
V okolici Pulja so se pojavile meduze, najverjetneje gre za kompasne. V slovenskem morju jih še niso zaznali.

Nekateri kopalci so meduze, kot je zapisal Glas Istre, opazili že minuli teden, a so, potem ko je zapihala burja, izginile, v zadnjih dneh pa so se znova pojavile. Najverjetneje gre za kompasne meduze, ki jih ljudje sicer pogosto zamenjujejo z mesečinkami; te so se v ogromnem številu pojavile v 70. in 80. letih, njihov ožig pa je res neprijeten.

Kopalci jih v slovenskem morju (še) niso opazili, kar potrjuje tudi vodja pri nas največje, centralne portoroške plaže Sretan Stanišič. "V morju sem zelo veliko in meduz nisem zaznal," poudarja.

Ožig meduze običajno povzroči opeklino in srbečico, česa hujšega pa ne. Ker so meduze neaktivni plavalci, ki jih nosi tok, se jim plavalci z nekaj pozornosti lahko izognemo.

Nevarno le za alergike

Tudi kompasna meduza lahko povzroči ožige. Vsaka koža se sicer odzove nekoliko drugače, še posebno če gre za alergike, strokovnjaki pa ob tem poudarjajo, da je zanje lahko nevaren tudi pik čebele.

Lani množično v Španiji

Življenjska doba meduze je sicer slabo leto. Julija lani so svetovne tiskovne agencije poročale o zaprtju številnih plaž na španski Costi del Sol; plovila, ki so čistila morje, so samo v vodah v okolici Malage odstranile skoraj štiri tone ožigalkarjev. Večina meduz je bila iz vrste mesečink, ki povzročajo boleče ožige. V slovenskem morju množičnega pojava teh ožigalkarjev niso zaznali že leta.

Komentarjev 1
  • mirko 11:50 17.julij 2013.

    Bog daj ko bi jih bilo še več, celo poletje po celem jadranu, pa še zelene alge naj zacvetijo. Ta izjava ni plod moje škodoželjnosti zato ker sam ne bi mogel na morje, pa tudi kakršnokoli sovraštvo do hrvatov ne, ...prikaži več ampak zgolj zaradi nepravičnosti, ker nekateri še za kruh nimajo. Sam ne sodim med te uboge reveže, zaenkrat še ne, hvala bogu.