Svet
12593 ogledov

Spet so uvedli lockdown

Victoria epa
Kljub nizkemu številu novih okužb, v drugem največjem avstralskem mestu vstopajo v že četrti lockdown.

Avstralska zvezna država Victoria vstopa v sedemdnevno zaporo, da bi preprečila hitro širjenje izbruha v prestolnici Melbourne. Doslej so odkrili 26 primerov in 150 mest, kjer so bili ljudje morda izpostavljeni virusu. Pristojni pravijo, da so pri iskanju stikov našli 10 000 ljudi, ki so potencialno v nevarnosti, poroča BBC. Nov izbruh je največji od začetka drugega vala oktobra 2020.

Vršilec dolžnosti premiera Viktorije James Merlino je dejal, da je v izbruhu prisoten zelo nalezljiv indijski sev. Oseba, ki se je vrnila s potovanja, je bila okužen s sevom, za katerega je gospod Merlino dejal, da se širi "hitreje, kot smo kdaj koli zabeležili".

"Z 10.000 primarnimi in sekundarnimi stiki primerov, z več kot 150 izpostavljenimi mesti okoli zvezne države Victoria, moramo ukrepati zdaj," je dejal Merlino in pozval k hitremu ukrepanju: "če bomo čakali predolgo, nam bo ta stvar ušla."

Po vsej državi so našli primere s povezavami do številnih prizorišč, vključno s polnimi nogometnimi tekmami na stadionih v Melbournu.

V primerjavi s preostalim svetom je 26 ugotovljenih dnevnih primerov nizko - vendar po besedah avstralskih oblasti obstajajo številni zaskrbljujoči dejavniki. Zasledili so namreč več kot 10.000 primarnih in sekundarnih stikov, zato obstaja veliko možnosti za povečanje števila primerov v skupnosti, razširil pa se je tudi krog izpostavljenih krajev

Kar je še bolj pomembno, premalo ljudi je cepljenih, poroča BBC in opozarja, da so se še enkrat razkrile pomanjkljivosti v strategiji cepljenja. Na nekaterih področjih so se pritoževali, da ljudje ne pridejo do cepljenja in da je premalo vbodov, v drugih centrih so cepiva ležala v hladilnikih neuporabljena. V Avstraliji se tako nadaljujejo pozivi k doslednejši in bolj neposredni kampanji o nujnosti cepljenja.

V naslednjih sedmih dneh bodo prebivalci Viktorije ostati doma, razen za opravljanje dela, nakupovanja osnovnih potrebščin, rekreacije, skrbi za družinske člane ali cepljenja. Zbiranja niso dovoljena, gibanje pa je omejeno na 5 km od doma. Nošenje maske bo ponovno obvezno, zaprte bodo šole in vsa nebistvena prizorišča.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • JZekspert 09:28 28.maj 2021.

    Seveda so AUS uvedli lockdown, (nima nobene veze s katerimkoli namišljenim ''virusom'', v to verjamejo le še 'diamantno trdi v glavo' TM, a ne MS?) tak je plan. ves teater je zaradi velikega ekonomskega ''reseta'', gre za vpeljavo totalne globalne ...prikaži več digitalne diktature in suženjstva, v ta namen se pač trenutno tiska 'helikopterski denar za številne plačance' brez kontrole, tole je omenil celo pater Gržan, stran 18, vse je tam: https://www.nommeraadio.ee/meedia/pdf/RRS/Rockefeller%20Foundation.pdf