Svet
3 ogledov

Spet vroče v Egiptu

kairo spopadi EPA
V Kairu je spet izbruhnilo nasilje med podporniki in nasprotniki odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, ki naj bi zahtevalo tudi žrtve.

Do spopadov je prišlo, potem ko se je več tisoč Mursijevih podpornikov po petkovih molitvah podalo na ulice in vzklikalo gesla proti vojski in njenemu vodji, generalu Abdelu Fatahu al Sisiju.

Po navedbah prič so posredovale varnostne sile in razgnale nasprotujoči si skupini. Policija je uporabila tudi solzivec, s katerim je islamističnim protestnikom poskusila preprečiti dostop do trga Tahrir. Prav tako naj bi množico poskušali obvladati s streli v zrak.

Pred današnjimi spopadi so namreč vojaki in policisti okrepili varovanje nekaterih ključnih delov Kaira, tudi trga Tahrir, ki je bil središče protestov proti Mursiju in njegovemu predhodniku Hosniju Mubaraku. Islamisti naj bi namreč na določenih javnih mestih poskušali oblikovati nove protestniške tabore.

Mursijevi podporniki so danes med drugim zahtevali maščevanje za nasilno izpraznitev trga Raba al Adavija, v kateri je avgusta umrlo več sto ljudi.

Do nasilja naj bi prišlo tudi v drugem največjem egiptovskem mestu Aleksandrija ter v obmorskem Suezu.

Mursijevi podporniki sicer napovedujejo, da bodo svoje demonstracije še zaostrovali. Zavezništvo pod vodstvom sedaj prepovedane Muslimanske bratovščine je svoje privržence pozvalo, naj v nedeljo vkorakajo na Tahrir. Na istem mestu naj bi v nedeljo velike demonstracije načrtovali Mursijevi nasprotniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.