Svet
112 ogledov

Splav dvojčkov zaradi želje po enem otroku

Nastajanje človeškega embria. Reuters
Lani se je v Veliki Britaniji zgodilo približno sto splavov, ki so bili posledica želje po zgolj enem otroku. Gre za splave v primerih, ko bi ženske donosile dvojčke ali celo trojčke, a si niso želele več kot enega otroka.

V zadnjih nekaj letih se je povečalo število primerov, pri katerih ženske po oploditvi ne želijo donositi več kot enega otroka. Predvsem pri umetnih oploditvah pa niso redki pojavi dvojčkov in celo trojčkov. Ženske v nekaterih primerih želijo obdržati le en fetus in bi rade selektivni splav. Po poročanju britanskega Telegrapha utegne praksa, ki je v porastu, sprožiti nove razprave o ustreznosti načina umetnih oploditev, pri kateri v maternico vstavijo več potencialnih zarodkov, da bi izboljšali možnost zanositve.

Raje samo enega kot dva

Podatki iz Velike Britanije kažejo, da je bilo primerov, ko je prišlo do splava enega izmed dveh ali treh fetusov, v letu 2006 manj kot 60, medtem ko je leta 2010 ta številka narasla na 85. Vseh splavov, ki so nastali zaradi dveh ali več fetusov, medtem ko je bil želen le en otrok, pa je bilo 100.

Od 85 žensk, ki so se odločile za selektivni splav, je bilo 51 takih, ki so nosečnost nadaljevale z enim namesto z dvema fetusoma, čez 20 splavov pa je bilo posledica ugotovitve, da bi ženske donosile trojčke.

Po navedbah Telegrapha so bile tri četrtine primerov tovrstnih splavov posledica medicinskih priporočil, saj bi donositev dveh ali več otrok predstavljalo grožnjo za zdravje mater in še nerojenih otrok.

Oploditev  | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Medicinski razlogi

Po ugotovitvah strokovnjakov so težave pogostejše pri umetnih oploditvah. Ne le, da so pogostejše nosečnosti dvojčkov in trojčkov, tudi zdravstvene težave slednjih so v primeru umetne oploditve verjetnejše.

Kot je med drugim še poročal Telegraph, ki se je skliceval na navedbe britanskih strokovnjakov za področje umetnih oploditev, zdravljenja neplodnosti in nosečnosti, bi morali biti potencialni starši previdnejši pri umetnih oploditvah in si ne želeti oploditve več spolnih celic v želji po gotovi zanositvi. S tem bi se tudi izognili kasnejšim zapletom in selektivnim splavom.

Za mnoge ne nesporno

V Angliji in Walesu je bilo sicer v minulem letu opravljenih 189 tisoč splavov. Število primerov, pri katerih so želeli odpraviti zgolj enega od nastajajočih plodov, je ob tej številki skromno, a mnogi prav take primere vidijo kot najbolj kontroverzne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.