Svet
65 ogledov

"Splave naj gredo opravljati v živalski vrt"

Živalski vrt Ljubljana Anže Petkovšek
Republikanska senatorja v Missourju sta povzročila masovno zgražanje z izjavo, da bi bilo za ženske bolje, če bi splave opravljale v živalskem vrtu kot na kliniki, piše Independent. Kritika je bila uperjena na kliniko, ki na območju St. Louisu edina opravlja splave.

Med razpravo o povišanju dajatev, ki bi šle v korist živalskemu vrtu St. Louis, je republikanski senator Bob Onder skušal slednjo povezati z mestnim predpisom, ki bi prepovedal delodajalcem in stanodajalcem diskriminacijo žensk, ki opravijo splav, predvsem pa kritiziral tudi delovanje klinike, v kateri ženske opravijo splav. 

Senator je šel  še dlje, splav je primerjal z uspavanji živali. V skladu z veljavnim državnim zakonom namreč ženskam, ki se odločijo za splav, določijo 3-dnevni rok, v katerem se sestanejo tudi s svetovalno službo, ki z njimi opravi pogovor ali je splav resnično edina opcija zanje. Onder meni, da bi ta rok morali podaljšati, saj "še živali v živalskem vrtu čakajo pet dni na evtanazijo". Senator Wayne Wallingford, ravno tako republikanec, mu je odgovoril, da bi bilo nemara za ženske bolje, če bi jih na opravljanje splava napotili v živalski vrt, saj naj bi bile tam varnejše.

Pred tem so demokrati z območja predlagali skrajšanje roka nosečnice od njenega prvega pregleda pri zdravniku do dejansko opravljenga splava, kar si zlasti revnejše ženske niti ne morejo privoščiti.

Senatorja Onderja so za komentar prosili na Fox Newsu, kjer je svojo izjavo omilil, češ da je vse zgražanje le posledica pomanjkanja smisla za humor in ironijo na političnem parketu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.