Svet
26 ogledov

Splavov iz leta v leto manj

Pozitivna čustva in osrečujoča spolnost ter harmonični partnerski odnosi pomagaj Žurnal24 main
V Sloveniji je okoli 60 odstotkov splavov zaradi neuporabe kontracepcije.

Število splavov in nezaželenih nosečnosti se je v zadnjih letih po svetu zmanjšalo, uporaba kontracepcijskih sredstev pa povečala. To ugotavlja študija ameriškega inštituta Guttmacher, kjer opozarjajo, da je splav v večini držav v razvoju močno omejen. Zato se veliko žensk odloči za prekinitev nosečnosti na črno, zaradi česar jih vsako leto umre 70 tisoč.

 

70 tisoč ...

... žensk po svetu na leto umre med splavom. Pet milijonov se jih mora zdraviti zaradi zapletov, ki nastanejo pri splavu.

Tudi pri nas manj splavov
"V Sloveniji že več kot 20 let opažamo upadanje števila dovoljenih splavov," sporočajo z inštituta za varovanje zdravja. Dovoljeni splav pomeni umetno prekinitev nosečnosti do desetega tedna ali pozneje ob dovoljenju stroke. V obdobju od leta 1984 do 2004 je po njihovih podatkih dovoljeno število splavov v Sloveniji upadlo za več kot dve tretjini.

Največji upad opažajo v starostni skupini od 20 do 24 let, najmanjšega pa v skupini od 40 do 44 let. "Skoraj 60 odstotkov parov ob zanositvi žensk, ki so splavile, ni uporabljalo kontracepcije," dodajajo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.