Svet
28 ogledov

Split: "Požar so podtaknili"

požar, Split, gašenje
1/12
Žurnal24 main
Hrvaški gasilci imajo požar pri Splitu pod nadzorom. Nevarnosti, da bi ogenj ogrožal hiše, ni več.

Gasilci so bili o požaru obveščeni okoli 6.20 ure. Fotografije požara si oglejte v galeriji. "Veter je kar trikrat menjal smer, zato je bila kontrola požara zelo težka. Uspelo nam je zaradi nadčloveških naporov gasilcev," je povedal splitski gasilski poveljnik Felicio Parčina.

Je požar podtaknjen?
Medtem pa se je med prebivalci takoj začelo ugibati o tem, da je bil požar podtaknjen. "Samo od sebe ni moglo zagoreti in zato je požar nekdo podatknil. Kakšen norec lahko to naredi?" se je vprašal prebivalec Solina Jole.

Prebivalec Jure, kot poroča vecernji.hr, pa se medtem ozira proti daljnovodu. "Eden od sosedov mi je rekel, da je požar povzročila iskra. Kdo bo vedel? Ali je to važno? Najpomembnejše je, da smo ostali živi in da bodo hiše ostale nepoškodovane," je še dejal Jure.

 

Žaluje za drobnico
Prve posledice požara, ki je od Splita oddaljen nekaj kilometrov, so po poročanju časnik grozljive. Prebivalec vasi Solin Milan Ninčević v solzah novinarju omenjenega časnika razlaga, kako je v požaru izgubil skoraj vso svojo drobnico.

"V požaru je zgorelo 62 koz in 27 kozličkov, samo eden kozliček je ostal živ. Ne zanima me denar, ampak te koze so mi bile kot prijateljice. Vsaka je imela svoje ime. Imenovale so se Greta Garbo, Sophia Loren, Severina, Jelena, Tajči,... Če bi vedeli, kako sem jih imel rad," v solzah pripoveduje Ninčević.

Požar se je iz Rupotine začel širiti proti Zahodu, kjer se nahajajo Kašteli. V nekem trenutku se je ogenj nevarno približal hišam, toda gasilci so ga omejili.

Splitski Zavod za zdravstveno varstvo je medtem vse prebivalce pozval, da naj zaradi dima, ki se že širi proti mestu, ne odpirajo oken. Split, Soli in Kaštela so namreč delno prekriti s dimom in spominjajo na Moskvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.