Svet
19 ogledov

Spodrsljaj predstavnika Bele hiše

Sean Spicer Profimedias
Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je na torkovi novinarski konferenci nerodno primerjal sirskega predsednika Bašarja Asada z Adolfom Hitlerjem.

Da bi upravičil ameriško bombandiranje Sirije je dejal, da je Asad hujši od Hitlerja, saj je uporabil kemično orožje. Dejal je, da niti Hitler ni padel tako nizko, da bi uporabil kemično orožje. 

Pri tem je pozabil, da so milijoni nedolžnih umrli v koncentracijskih taboriščih, mnogi med njimi so bili usmrčeni v nacističnih plinskih komorah. 

"Plina ni uporabil na lastnem narodu"

Na vprašanje, naj pojasni svoje navedbe, je izjavil: "Ko se govori o plinu sarinu, on ni uporabill plina na lasntem narodu, kot to počne Asad."

Pozneje se je opravičil in dejal, da primerjava ni bila primerna. "Šlo je za napako. Tega ne bi smel storiti in ne bo se ponovilo," je Spicer povedal za CNN. "Izjava je bila neprimerna." 

Pojasnil je, da je želel poudariti grozljivost Asadovega napada s kemičnim orožjem na lastno ljudstvo, ne pa zmanjšati pomena grozodejstev, ki so bile strorjene v holokavstu. Dodal je, da je želel izpostaviti taktiko uporabe letal za metanje kemičnega orožja na naseljena območja. "Kakršenkoli napad na nedolžne ljudi je treba obsoditi in je neopravičljiv," je poudaril. 

Bela hiša do nedavnega ni javno nasprotovala Asadovemu režimu, z bombandiranjem letališča Aš Šairat pa je dala jasen znak Rusom, ki jih obtožuje prikrivanja vloge sirskega režima v kemičnem napadu. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 09:27 12.april 2017.

    A un del so pa odrezali ko je rekel: "We used a missile attack, because we want to destabilize Syria... because we want to destabilize conflict in Syria"Pa si naj zdaj to kdo interpretira kakor želi.

  • Avatar olor
    olor 08:29 12.april 2017.

    Važno je da ima vojaška industrija zopet delo, a ne Donald?