Svet
668 ogledov

Spolna sužnja IS: Kar so mi počeli, je huje od smrti

Spolna sužnja Telegraph
21-letna pripadnica jazidov, ene najstarejših verstev sveta, je bila nekaj časa v ujetništvu Islamske države. Danes odkrito govori o svoji izkušnji in se bori za pravice žrtev nasilja.

Nadia Murad Basee Taha te dni sodeluje v kampanji za žrtve v Veliki Britaniji, piše Telegraph. “Ko govorim, ne govorim le v svojem, pač pa v imenu vseh žensk in otrok, ki jih prizadenejo vojne,” pravi 21-letna ženska.

V kampanji opisuje, kako so ji ekstremisti Islamske države na severu Iraka ubili šest bratov in mamo, ostala je brez svojcev. Njo so kot ujetnico odpeljali s seboj, ostala je brez družine. “Mnogi menijo, da je moja zgodba grozna, vendar obstajajo še hujše, so družine, ki so izgubile po deset otrok. Leto in pol že traja genocide džihadistov nad jazidi v Sindžaru. Vsak dan umiramo, ker je svet nem za našo bolečino in našo tragedijo.

21-letnica opisuje, da je njena mama, ki je že pred tem ostala sama z otroki, mož ji je umrl, pred svojo smrtjo opazovala usmrtitve svojih sinov. “Mene so džihadisti odpeljali s seboj v Mosul. Posiljevali so me in mučili, pozabila sem na svojo mamo in brate. To, kar so delali meni, je bolj grozno od smrti,” pravi Nadia. Dodaja, da je še vsaj 3.400 pripadnic jazidov v rokah islamistov, ki jih že kot 9-letne deklice prodajajo kot spolne sužnje.

V enem izmed govorov v omenjeni kampanji je Nadia povedala, da jo je moški, ki jo je držal v ujetništvu, posiljeval, jo silil, da nosi oblačila, ki niso prekrivala njenih delov telesa. Mučil jo je. Ko je poskušala pobegniti, jo je pretepel. Prisilil jo je, da se je slekla, nato pa jo poslal v prostor, kjer so bili stražarji, ki so “nadaljevali z zločinom”.

Po treh mesecih je končno uspela pobegniti. V kampanji se prizadeva, da bi zločinci prišli pred roko pravice, da bi ženske in otroci v Siriji, Iraku, Somaliji, Nigeriji, povsod po svetu, živeli v miru, še piše Telegraph.

Komentarjev 9
  • mitja vilar 12:42 20.februar 2016.

    Problem politikov EZ je, da so se sposbni napohovati v odnosu do migrantov, do razlogov njehovega bega pa ne. Vojna v Siriji je vojna za plin,manj nafto. Eu s tem, da umakne ankcije proti rusiji doseže, da Putin čez pol ...prikaži več ure pokliče obrambnega minsitra in čez dve uri je bombardiraenj civilnih coljev končano. V Sloveniji ni problme fizičn atemvče mentalna majhnost, kajti ni ene same stranke, ki bi od dr. Deraraj zahtevala, da neha v tej zvezi paradirati glede beguncev temveč glede vzrokov zanje. Vsaj za te, ki gredo v EZ. Mentaln doseg naše opozicije se ujema z vladajočo garnituro.+-0

  • malonaokoli 07:15 19.februar 2016.

    saj prej ni bilo kaosa, mi smo delali cele dneve po gradbiščih, njihovo socialno blaginjo si v kapitalizmu lahko samo mislite.

  • malonaokoli 07:13 19.februar 2016.

    ŽENSKE nehajte rojevat, pa bo tudi vojne kmalu konec !