Svet
120 ogledov

Spolne zlorabe na Švedskem

Deklici je v stanovanje zvabil prek Facebooka. Rekel jima je, da ju bo naučil uk Žurnal24 main
Prejšnji konec tedna sta bila na Švedskem dva glasbena festivala, ki ju bodo najbolj - očitno - pomnili po številnih deliktih zoper spolno nedotakljivost.

Policija iz Karlstada je potrdila, da je zabeležila 32 prijav spolnega nadlegovanja v mestu, ki je 300 kilometrov oddaljen od Stockholma. Najmlajša žrtev nadlegovanja je stara le 12 let. Policija ob tem poudarja, da nihče ni prijavil posilstva, pač pa nedostojno obnašanje in otipavanje. Šef tamkajšnje policije je povedal, da so policisti že identificirali sedem mladeničev, ki naj bi bili med drugim odgovorni za spolne napade. O kom je govora, ni izdal, ne glede na vztrajna vprašanja, ali gre pri napadih za begunce.

V Norrköpingu, kjer so pripravili drugi glasbeni festival, je policija po drugi strani zabeležila nižje število napadov, zato pa so bili ti bolj nasilni in agresvini. Kot pišejo švedski mediji, policija preiskuje pet primerov posilstev in deset spolnih napadov.

Švedska je spričo dogajanja šokirana, ljudje zahtevajo odgovore s strani policije, oglasil se je tudi premier Stefan Löfven. "To je povsem nesprejemljivo! V tem trenutku je vendarle najbolje, kar lahko storimo to, da pustimo policiji in ostalim pristojnim organom, da v miru opravijo svoje naloge," je skušal pomiriti svoje državljane.

Policija je pod hudim pritiskom tudi zato, ker je javnost januarja odkrila, da so skušali prikriti številčne spolne napade na najstnice na enem izmed glasbenih festivalov lanskega leta. O primeru so začeli poročati le nekaj dni po novem letu, ko je do napadov prišlo v Kölnu v Nemčiji.

Na festivalu v Norrköpingu je nastopila zasedba Mumford & Sons, ki je napovedala, da se na drugem napovedanem prizorišču na Švedskem ne bo pojavila v kolikor se policija in organizatorji ne bodo potrudili, da bi zaščiti obiskovalke festivala.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • ojla 17:39 07.julij 2016.

    Bil je Pakistanec, kateremu so blesavi Nemci dali državljanstvo.Kaj se je potikal tukaj, če jih pa Nemci rabijo.Škoda policista,ki je samo opravljal svoje delo, da ga takšni izmeček ,ki se potikapo Evropi ubije.

  • dragec 14:40 07.julij 2016.

    Slovenke komaj čakajo, da jih muslići nategnu, od pederatih Slovencev pa ni velike vajde

  • sprehajalec 17:36 06.julij 2016.

    Jih ne bodo hotele. Ko jim pride ratajo nasilni. Iz tega razloga so nekoč nemške odklanjale Jugoslovane v Nemčiji.