Svet
7 ogledov

Spolni napadi na "okupirance"

protesti new york EPA
Med protestnike v New Yorku in drugih ameriških mestih se je naselil strah zaradi večjega števila spolnih napadov, do katerih je prišlo v zadnjem obdobju.

Protestniki, ki so v newyorškem parku Zuccotti že več kot tri tedne, poročajo, da je v zadnjih dneh prišlo do več poskusov posilstev. Brendan Burke, ki vodi ekipo varnostnikov v parku, poudarja, da žrtve spodbujajo, da tovrstne dogodke prijavijo policiji. Vendar pa se to ne zgodi vedno. Kot je dejal, se je kar nekajkrat zgodilo, da so udeležneci sami želeli obračunati z moškimi, ki so se neprimerno razkazovali v parku.

Protestniki, ki zadnje tri tedne bivajo v šotorih, so se odločili prevzeti pobudo in poskrbeti, da do podobnih stvari v prihodnje ne bi prihajalo, poroča abcnews.com. Uvedli so več ukrepov, ki so jih začeli uporabljati tudi v drugih mestih v ZDA, kjer potekajo protesti. Ponoči izvajajo nočno stražo, ki je sestavljena iz petnajstih ljudi. Ženske spijo ločeno v posebnem delu, ki je dobro osvetljen.

Enega napadalca aretirali

Za takšne ukrepe so se odločili potem, ko so v torek aretirali 26-letnika, ki naj bi spolno napadel dve dekleti. Prvič je spolno nadlegoval 17-letno dekle, ki ji je pomagal postaviti šotor in kasneje ni hotel oditi. Drugič si je za svojo žrtev izbral 18-letnico, ki mu je dovolila prespati v šotoru. Kot je dejala po dogodku, se je zbudila, ko ji je 26-letnik slačil hlače, nato pa jo je posilil.

O napadih poročajo tudi iz drugih mest. V Dallasu je policija aretirala znanega spolnega prestopnika, ki je imel spolne odnose s 14-letnico, ki je pobegnila od doma. Ko jo je policija našla, jim je povedala, da je imela spolne odnose z osebo, ki jo je poznala samo po vzdevku. Težave so imeli tudi v Clevelandu, kjer pa policija ni želela razkriti več podatkov. Poudarili so le, da protestniki intenzivno sodelujejo pri preiskavi.

Profesor sociologije David Meyer s kalifornijske univerze opozarja, da je težava v tem, da se protestom lahko pridruži kdorkoli in za vse se "domneva, da so na tvoji strani". "Morajo obstajati socialne norme in sankcije, a to je težava s katerimkoli gibanjem."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.