Svet
28 ogledov

Spomenik papežu v Sarajevu

Spomenik papežu J.P.II. Reuters
Papežu Janez Pavlu II. so v Sarajevu postavili spomenik, ki naj bi za vedno počastil njegovo zavzemanje za mir v Bosni in Hercegovini.

Spomenik Janez Pavlu II., ki je visok skoraj tri metre in predstavlja pokojnega papeža med molitvijo, naslonjenega na papeško palico, je delo akademskega kiparja Hrvoja Urumovića. Ta je ob odkritju izrazil upanje, da bo kip Sarajevčanom vedno vzbujal le lepe občutke in spomine na obisk tega "velikega človeka".

Spomenik je postavljen ob stolnici v Sarajevu, blagoslovil ga je nadškof kardinal Vinko Puljić, odprtja pa so se udeležili najvišji predstavniki bosansko-hercegovskega družbenopolitičnega življenja.

Papež Janez Pavel II. je dvakrat obiskal Bosno in Hercegovino; leta 2003 in leta 1997. "Številni so takrat občutili, da papež razume njihovo trpljenje," je menil kardinal Puljić in hkrati spomnil na 263 intervencij, s katerimi se je pokojni papež zavzel za mir v vojni v Bosni in Hercegovini.

Sarajevo je Janez Pavel II. doživljal kot mesto, ki bi lahko bilo simbol sožitja, tolerance in gradnje skupne prihodnosti. "Danes je pred vsemi izziv, da te občutke tudi uresničimo," je zbrane opomnil Puljić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.