Svet
21 ogledov

Spomin na žrtve

1/8
Žurnal24 main
27. januar dan spomina na žrtve holokavsta. Slovesnost tudi v nekdanjem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau, ki so ga osvobodili pred 66 leti.

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski in nemški Christian Wulff sta na mestu, kjer je nekdaj stalo koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau, opozorila, da se morajo mladi spominjati zločinov v tem taborišču in graditi lepšo prihodnost. Taborišče so osvobodili pred 66 leti.

Komorowski in Wulff sta se danes v nekdanjem taborišču, v katerem so nacisti med letoma 1940 in 1945 ubili 1,1 milijona ljudi, od tega milijon Judov, srečala z mladimi Poljaki in Nemci, pa tudi z nekdanjimi taboriščniki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Komorowski je dejal, da je Auschwitz pokazal, kako je lahko svet zloben in grozen, "a graditi moramo tudi lep, pameten in dober svet". Wulff pa je spomnil, da po drugi svetovni vojni ni bilo niti enega samega dne brez vojne. "Še vedno smo priča pobojem, genocidom na podlagi etnične, rasne, verske ali jezikovne pripadnosti," je dejal.

"To je poziv mladini, da se bo čutila odgovorno za stvari, ki se dogajajo. Največja grožnja demokraciji in svobodi je ravnodušnost," je še dejal nemški predsednik. Skupaj s Komorowskim sta danes položila vence pred zidom v Auschwitzu, pred katerim so nacisti postrelili pripadnike poljskega odporniškega gibanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.