Svet
10 ogledov

Spomin ostaja, rane zaceljene

Napad v Londonu je bil eden najhujših terorističnih napadov po 11. septembru 200
1/24
Žurnal24 main
Pet let mineva od bombnega napada na vozila londonskega javnega prevoza, v katerem je umrlo 52 ljudi, več kot 700 pa je bilo ranjenih.

Štirje samomorilski napadalci so bili stari med 18 in 30 let, vsi razen enega pa so bili rojeni Britanci iz pakistanskih priseljenskih družin. Bombe so razstrelili v razmaku vsega treh minut v času jutranje prometne konice, ko so bili vlaki in avtobusi polni ljudi. Vsi štirje so pri tem umrli. Z njimi vred je tako v napadih umrlo 56 ljudi.

Davinia Douglass − pred petimi leti je bila hudo ranjena, njena fotografija, na kateri si z gazo prekriva obraz, poln grozljivih opeklin, pa je postala eden od simbolov napadov − je danes prvič javno spregovorila in v pogovoru za časnik Evening Standard razkrila svoje izkušnje.

29-letnica, ki se je lani poročila, je spregovorila o "čudovitem zdravljenju", ki ga je bila deležna, tako fizično kot mentalno, in po zaslugi katerega je popolnoma okrevala.

Na njenem obrazu tako danes ni več videti sledi nekdanjih brazgotin.
Britanska vlada je sporočila, da uradne spominske slovesnosti na željo sorodnikov žrtev in preživelih napadov tokrat ne bo, da pa se bodo venci − tudi v imenu britanskega premierja Davida Camerona in londonskega župana Borisa Johnsona − danes polagali pred spomenik žrtvam napadov, ki so ga v Hyde Parku odkrili pred letom dni. Nekateri so sicer to odločitev kritizirali.


Ljudje, ki so v napadih izgubili svoje bližnje ali pa so bili sami žrtve napadov in so imeli srečo, da so preživeli, se dogodkov izpred pet let tako danes spominjajo na zasebnih zbiranjih ob omenjenem spomeniku v Hyde Parku ter na štirih prizoriščih eksplozij.

Cameron: Simbol trajnega poguma
Je pa Cameron o terorističnih napadih vendarle spregovoril pred britanskim parlamentom in ocenil, da 7. julij tudi po petih letih ostaja "simbol trajnega poguma britanskega naroda".

Ljudje se bodo še desetletja spominjali, kje točno so bili in kaj so delali, ko so slišali grozljivo novico, je dejal.

Napadov v Londonu se je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu spomnil tudi predsednik te institucije Jerzy Buzek.

Napad na evropske vrednote
"Nikoli ne bomo pozabili, kaj se je zgodilo 7. julija 2005," je poudaril Buzek, ki je napad označil za eno najhujših terorističnih dejanj na evropskih tleh.

Kot je dejal, je šlo tudi za napad na evropske vrednote. "Noben terorist ali teroristično dejanje ne bodo uničili naših temeljnih vrednot, kot je spoštovanje temeljnih človekovih pravic," je zatrdil predsednik Evropskega parlamenta in dodal, da bo Evropa vedno združena v boju proti vsem vrstam terorizma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.