Svet
69761 ogledov

Spopadajo se s hudo zimo, tako slabo v zadnjega pol stoletja še ni bilo

Mongolija, huda zima Profimedia
Huda zima v tej državi, najbolj so nastradale živali. Tako hudo v zadnjega pol stoletja še ni bilo.

Čeprav se velik del sveta v zadnjem času ukvarja z globalnim segrevanjem, ki predvsem v osrčju Evrope daje vse bolj mile zime – velike težave imajo številna tradicionalna smučišča, saj pogoji za pripravo snega niso več optimalni –, pa je Mongolija letos zabeležila najhujšo zimo v zadnjih 50 letih, poroča CNN.

Mednarodna zveza Rdečega križa je opozorila, da se Mongolija zaradi najhujše zime v zadnjega pol stoletja spopada z ekstremnimi razmerami, te pa naj bi bile razlog za pogin več kot 4,7 milijona živali. Posledice čutijo tudi prebivalci, saj je ogrožena oskrba s hrano na tisoče ljudi. 

Gre za hude razmere, ki jim v Mongolijo pravijo "dzud", zanje pa so značilne nizke temperature ter globok sneg in led, ki pokrivata pašne površine in živini onemogočata dostop do hrane. Kot še dodajajo pri CNN-u, je okoli tristo tisoč ljudi v Mongoliji tradicionalnih nomadskih pastirjev in so odvisni od goveda, koz in konjev za hrano in prodajo na tržnici. To pa seveda pomeni velik izpad dohodka. 

Mongolija, huda zima | Avtor: Profimedia Profimedia

"Tisti ljudje, ki so popolnoma odvisni od svoje živine za preživetje, so obubožali v samo nekaj mesecih," je v četrtek za CNN povedal Alexander Matheou, regionalni direktor Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) za Azijo in Pacifik. "Nekateri od njih se zdaj ne morejo več hraniti ali ogrevati svojih domov."

Po podatkih IFRC-ja je od novembra najmanj 2250 pastirskih družin izgubilo več kot 70 odstotkov svoje živine, več kot 7000 družin pa zdaj nima dostopa do ustrezne hrane. 

T. i. "Dzud" (v prevodu katastrofa) – temperature lahko padejo pod –30 stopinj Celzija ali nižje – je prizadel tri četrtine države, vendar poznavalci pričakujejo, da se bodo razmere še poslabšale, saj se zimske razmere še nadaljujejo, čeprav imajo tudi v Mongoliji uradno že koledarsko pomlad. Mongolska vlada je tako razglasila stanje visoke pripravljenosti, ta pa bo trajala vse do 15. maja.

Mongolija, huda zima | Avtor: Profimedia Profimedia

Letošnji "dzud" je naj bi bil krut predvsem zaradi tega, ker je Mongolijo že novembra zajelo obilno sneženje, zaradi visokih temperatur pa se je ta hitro stopil, kmalu zatem pa je prišel hud mraz, ko so termometri marsikje pokazali –40 stopinj Celzija. To pa je ustvarilo izjemno slabe pašne pogoje, tako da se živali niso mogle zrediti pred zimo, pastirji pa niso uspeli pripraviti dovolj sena. Nato pa je sredi zime sledilo še močno sneženje, kar pomeni da živali zaradi snega in zmrzali, ki pašnike spremeni v ledeno ploskev, ne morejo doseči trave. 

Kot ugotavlja Matheou se dzudi, domnevno kot posledica podnebne krize, v zadnjem času v Mongoliji pojavljajo vse pogosteje, v zadnjih 10 letih so jih našteli kar šest. "Ti "dzudi" so ciklični in pojavljajo se vse pogosteje. Šest v zadnjih 10 letih, kar je daleč najslabša številka. Včasih so bili redki, zdaj pa vse pogostejši," je še opozoril. In čeprav so dzudi vse pogostejši, pa preseneti podatek, da je prav Mongolija ena izmed držav, ki jih je podnebna kriza najbolj prizadela. Razvojni program Združenih narodov namreč navaja, da so se povprečne temperature zraka v zadnjih 70 letih povišale za 2,1 stopinje Celzije, zaključuje CNN.

Mongolija je sicer četrta najslabše poseljena država na svetu in najslabše poseljena celinska država, saj njena gostota prebivalstva znaša le 1,97/km2.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.