Svet
19 ogledov

Spopadi med policijo in protestniki

Kosovo barikade EPA
Blizu mejnega prehoda Merdare so med protestniki in kosovskimi policisti izbruhnili spopadi, v katerih so uporabili tudi solzivec in gumijevke. Kosovsko proalbansko nacionalistično gibanje Samoopredelitev je sicer želelo postaviti nove blokade.

Blizu mejnega prehoda Merdare na meji med Kosovom in Srbijo so danes izbruhnili spopadi med kosovskimi policisti in več sto protestniki, ki so nameravali postaviti blokade na mejnem prehodu. Policija je proti protestnikom uporabila solzivec in gumijevke, demonstranti pa so na policiste metali kamenje.

Policija je pred tem blizu kraja Podujevo okoli šest kilometrov od prehoda Merdare blokirala cesto, da bi protestnikom preprečila, da bi prišli na mejni prehod.

Kosovsko proalbansko nacionalistično gibanje Samoopredelitev je napovedalo, da bo postavilo blokade na prehodih Merdare in Bela Zemlja ter tako preprečilo uvoz srbskega blaga, ker vlada v Prištini ni uresničila sklepov parlamenta o uvedbi političnih, gospodarskih in trgovinskih ukrepov proti Srbiji na podlagi recipročnosti. Tak sklep je decembra lani sprejel kosovski parlament na predlog tega opozicijskega gibanja.

Vodja gibanja Albin Kurti je na današnjih protestih novinarjem dejal, da je Srbija sovražnik Kosova. "Slogan naših protestov je: Srbija ne bo prišla skozi," je dodal.

Blokado prehodov obsojajo vse strani

Oblasti v Prištini so že pred današnjim shodom poudarile, da blokade ne bodo dovolile, ker je nezakonita in v nasprotju z ustavo, ter da bodo pri tem uporabile vsa zakonita sredstva.

Napoved blokad so obsodili kosovska vlada in predsednica Kosova Atifete Jahjaga, vladne in opozicijske stranke, predstavniki podjetnikov na Kosovu, vodja mednarodnega civilnega urada na Kosovu Pietr Feith ter veleposlaništva ZDA, Francije, Nemčije, Italije in Velike Britanije v Prištini.

Veleposlaništva so v skupnem sporočilu ponovila podporo svojih držav dialogu Beograda in Prištine, ki poteka ob pomoči Evropske unije, državljane Kosova pa pozvali, naj ne dovolijo, da bi kaka politična stranka sabotirala evropsko pot Kosova.

Komentarjev 1
  • privat 08:53 15.januar 2012.

    težko je biti in preživeti kot srbski sosed...šiptarjem to ni problem!! Bojo že poštimali