Svet
7 ogledov

Spopadi med privrženci Mursija in policijo

Protesti v Kairu Reuters
Več sto islamistov, ki podpirajo strmoglavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, se je v ponedeljek zvečer v Kairu spopadlo s policisti, ubitih je bilo več ljudi.

Po podatkih zdravstvenih virov je bilo v protestih v Kairu in njegovi bližini ubitih sedem ljudi, ranjenih pa 261. Dva človeka sta umrla v spopadih v bližini trga Tahrir, še pet pa jih je bilo ubitih v Gizi, je za AFP povedal vodja reševalnih služb Mohamed Sultan. Med ranjenimi so tudi pripadniki varnostnih sil.

Spopadi so se zgodili nekaj ur za tem, ko je namestnik ameriškega državnega sekretarja Bill Burns v Kairu strani pozval k začetku dialoga in končanju nasilja.

Burns, ki je prvi visoki ameriški predstavnik, ki se mudi v Egiptu, potem ko je 3. julija vojska odstavila izvoljenega predsednika Mursija, je omenjeno dejal po pogovoru s predstavniki začasnih oblasti. Sestal se je s poveljnikom vojske Abdelom Fatahom Al Sisijem, predsednikom Adlijem Mansurjem, ki ga je nastavila vojska, ter z začasnim premierjem Hazemom al Beblavijem, ki naj bi danes ali v sredo predstavil novo vlado.

Burns ni hotel komentirati prijetja Mursija, ki ga oblasti zadržujejo na neznanem kraju. Vojsko je pozval samo, naj se izogiba politično motiviranim aretacijam.

ZDA ne želijo priznati, da je Mursi žrtev vojaškega udara

ZDA sicer še vedno nočejo uradno priznati, da je bil Mursi žrtev vojaškega udara, saj bi to pomenilo, da bi moral Washington zamrzniti 1,5 milijarde dolarjev vreden paket predvsem vojaške pomoči Egiptu.

Protestov, na katerih pozivajo k vrnitvi Mursija, se je sicer v ponedeljek zvečer v Kairu udeležilo več tisoč ljudi. Mursijeva Muslimanska bratovščina namreč vztraja pri njegovi vrnitvi na oblast in je napovedala, da bo to vztrajno zahtevala na mirnih protestih. Zavrača pa sodelovanje v začasnih oblasteh.

Ponedeljkovi spopadi so bili sicer prvi, odkar je bilo pred tednom dni ubitih več kot 50 Mursijevih pristašev na protestih pred sedežem elitne enote vojske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.