Svet
11 ogledov

Spopadi na protestih v Rimu

Rim protesti
1/6
EPA
Protesti v italijanskem glavnem mestu so se sprevrgli v nasilje. Protestniki so zahtevali socialna stanovanja in zajamčen temeljni dohodek.

Protesti so se - podobno kot že demonstracije proti varčevalni politiki italijanske vlade 19. oktobra, po katerih je policija aretirala več anarhistov - sprevrgli v nasilje. Nekateri protestniki so napadli oklepno vozilo policije in se povzpeli nanj. Drugi so poskušali prebiti policijsko zaporo in so pri tem uporabili jedek plin, na kar se je policija odzvala s solzivcem.

Policija je poleg tega zaprla območje okrog vladne palače Chigi, da bi protestnikom preprečila dostop do nje. Pri tem so demonstranti policiste obmetavali s sadjem in drugimi predmeti. Med spopadi je bilo lažje ranjenih šest ljudi, tudi štirje policisti. Več ljudi so možje postave aretirali.

Na shodu so sicer protestirali proti deložacijam več sto družin, ki zaradi krize in socialne stiske niso zmogle več plačevati najemnine. Zaradi strahu pred morebitno gmotno škodo je več gostincev, obrtnikov in trgovcev v središču Rima danes zaprlo svoje prostore.

V Rimu je do nasilja prišlo že 19. oktobra med množičnimi demonstracijami proti varčevalni politiki vlade. Pri tem je bilo aretiranih več anarhistov.

Komentarjev 1
  • privat 07:38 01.november 2013.

    policija je kakor pri nas le podalšek nepravičnežev..namesto da se obrnejo ali vsaj stran pogledajo,bi ljudje že sami vse poštimali!