Svet
3 ogledov

Spopadi na ulicah Budimpešte

V nemirih je bilo več ranjenih. Žurnal24 main
Na ulicah Budimpešte so izbruhnili spopadi med policisti in skupino protivladnih protestnikov, ki so se poskušali prebiti do mestne operne hiše.

Tam je na predvečer enega najpomembnejših madžarskih praznikov, s katerim obeležujejo protisovjetsko revolucijo leta 1956, namreč imel govor premier Ferenc Gyurcsany.
Na policiste, ki so varovali območje okoli opere, je več tisoč zamaskiranih skrajno desnih protestnikov metalo steklenice in molotovke, policisti pa so odgovorili s solzivcem in vodnimi topovi. V nasilju naj bi bilo ranjenih več ljudi, med katerimi naj bi bil tudi trije fotografi.

Protestniki so podporniki madžarskega desničarskega gibanja Samoobramba. Pred pohodom proti operi so se zbrali na Trgu svobode v madžarski prestolnici, kjer so pred letom dni izbruhnili množični nemiri, ko so v javnost prišli posnetki, na katerih je Gyurcsany priznal, da je pred volitvami lagal. Številni Madžari se bojijo, da bodo v torek, ob 51. obletnici madžarske revolucije, v državi znova izbruhnili nemiri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.