Svet
1 ogledov

Spor zaradi preiskave korupcije

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Evropski parlament (EP) in urad za boj proti goljufijam Olaf sta v sporu zaradi preiskave korupcijske afere v EP. Olaf bi preiskoval, a parlament trdi, da to ni v njegovi pristojnosti.

Korupcijsko afero, ki jo je razkril britanski časnik Sunday Times in v katero so vpleteni štirje evropski poslanci, med njimi tudi Zoran Thaler, želi Olaf preiskovati zaradi "potencialne škode ugledu evropskih institucij, javnega interesa ter z željo razjasniti zadevo in preprečiti uničenje potencialnih dokazov", so pojasnili v uradu.

 

Olaf je del Evropske komisije, vendar je pri svojem operativnem in preiskovalnem delovanju neodvisen od komisije.

Ko so preiskovalci minuli torek poskušali zbrati dokaze iz pisarn vpletenih poslancev, dovoljenja za to niso dobili, ker naj bi to opravila varnostna služba parlamenta. Predsednik parlamenta Jerzy Buzek je nato uradu poslal uraden pisni odgovor, da parlament uradu ne bo dovolil preiskave v svojih prostorih in da zahteva dodatna pojasnila Olafovih pristojnosti. Olaf po Buzekovih besedah ni pristojen za preiskavo, ker ne gre za porabo evropskega denarja.

 

So pristojni ali ne?
Olaf je v petek poslal EP pravno utemeljitev, da je pristojen za preiskavo v Evropskem parlamentu, in sicer, da je urad na podlagi pogodb EU pristojen za "boj proti goljufijam, korupciji in kakršni koli drugi nezakoniti dejavnosti, ki vpliva na finančne interese" EU.

Poleg tega so sporočili, da so po pogodbah pristojni tudi za preiskavo dejstev, povezanih z izvajanjem profesionalnih dejavnosti, ki bi lahko pomenile kršitev obveznosti in privedle do disciplinskih ali kazenskih postopkov, pojasnjujejo v Olafu.

Medinstitucionalni sporazum med Evropskim parlamentom, Svetom in Evropsko komisijo po njihovih navedbah dodatno pojasnjuje, da pristojnosti Olafa "presegajo zaščito finančnih interesov, tako da vključujejo vse dejavnosti, povezane s potrebo po zavarovanju interesov skupnosti pred nepravilnostmi".

Ta sporazum po navedbah Olafa opredeljuje, da lahko urad izvede notranjo preiskavo, povezano z delovanjem članov Evropskega parlamenta. Olaf od parlamenta pričakuje, da bo ohranil potencialne dokaze, dokler jih ne bodo preučili njegovi preiskovalci.

Evropska komisija molči
V Evropski komisiji, ki je varuhinja pogodb EU, danes niso želeli povedati, kako tolmačijo pristojnosti Olafa po pogodbah EU.

"To je trenutno predmet razprave Olafa in Evropskega parlamenta," so poudarili. Ob tem so dodali, da ob spoštovanju neodvisnosti Olafa, ki je za Evropsko komisijo zelo pomembna, ni vloga komisije, da se vpleta v ta spor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.