Svet
81 ogledov

Sporazum Ceta so danes podpisali

Podpis sporazuma Ceta EPA
Trgovinski sporazum Ceta med Kanado in EU, ki je dvigal ogromno prahu, so danes podpisali.

EU in Kanada sta danes slovesno podpisali trgovinski sporazum Ceta. Do podpisa sporazuma, o katerem sta se strani pogajali sedem let, prihaja po zapletih s potrjevanjem v Belgiji, zaradi česar je bil že pred dnevi predvideni podpis Cete odpovedan. V Bruslju niso skrivali zadovoljstva ob podpisu, so pa hkrati priznali, da pot do njega ni bila lahka.

Podpis sporazuma Ceta | Avtor: EPA EPA

Sporazum so v imenu EU danes v Bruslju podpisali predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsedujoči Svetu EU, slovaški premier Robert Fico. V imenu Kanade je Ceto podpisal premier Justin Trudeau.

V četrtek kazalo, da je vse skupaj padlo v vodo

Slednji bi moral v Bruselj pripotovati že v četrtek, a je bil podpis odpovedan zaradi nasprotovanja nekaterih belgijskih regij z Valonijo na čelu. Po potrditvi v Belgiji so sporazum v petek potrdile še države članice EU.

Tusk ni mogel skrivati zadovoljstva ob udeležbi Trudeauja na današnjem vrhu EU in Kanade. "Kakšno veliko zadovoljstvo je to zame, da vas lahko pozdravim tukaj v Bruslju. To je najbolj težko pričakovani vrh v zadnjem času in vi ste najbolj dragocen gost," je dejal na skupni novinarski konferenci po podpisu.

 

"Kanada je zame najbolj evropska država zunaj Evrope, močna zaveznica, pomembna partnerka in dobra prijateljica," je dejal Tusk.

Ob tem je priznal, da pot do podpisa sporazuma Ceta ni bila lahka. "A kot pravi kanadski pregovor - potrpljenje je drevo, katerega korenine so grenke, sadež pa sladek."

Ob tem se je zahvalil predvsem kanadski strani za potrpljenje v dolgotrajnem procesu potrjevanja sporazuma na evropski strani, pa tudi vsem drugim, ki pripomogli k podpisu sporazuma, med drugim evropski komisarki za trgovino Ceciliji Malmström, predsedniku komisije Junckerju, pa tudi belgijskemu premierju Charlesu Michelu.

Nov standard trgovinske politike za prihodnost

Pomen današnjega dogodka je izpostavil tudi Juncker. "Vsi vrhi so pomembni, vendar so nekateri bolj pomembni kot drugi," je dejal.

Podpis sporazuma Ceta | Avtor: EPA EPA

"Ljudje Evropske unije in Kanade so danes odprli novo poglavje v njihovih odnosih," je dodal. Sporazum Ceta bo namreč pripomogel k odprtju novih delovnih mest za mnoge.

Ceta je po njegovem najboljši in najnaprednejši sporazum, ki sta ga EU in Evropska komisija kdaj koli sklenili. "Postavljamo standarde, ki bodo krojili trgovinsko politiko v prihodnje," je poudaril Juncker.

Trudeau pa je dejal, da bo Ceta pripomogla k povečanju števila novih delovnih mest tako v EU kot tudi v Kanadi. "Z dostopom do evropskega trga za kanadska podjetja bodo slednja v Kanadi odprla nova delovna mesta," je prepričan.

"Večji dostop do trga, večja gospodarska rast in nova delovna mesta so odlična novica za kanadski srednji razred," je še dejal Trudeau.

Odpravljenih 99 odstotkov vseh carin

Z uveljavitvijo celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma Ceta bo odpravljenih več kot 99 odstotkov carin v trgovini med EU in Kanado. Njuna trgovina naj bi se povečala za 12 milijard evrov letno, Ceta pa naj bi tudi spodbudila rast in povečala število novih delovnih mest na obeh straneh Atlantika.

Sporazum Ceta bo začasno stopil v uporabo po potrditvi v Evropskem parlamentu, kar naj bi se zgodilo predvidoma decembra ali januarja prihodnje leto. Nato naj bi stekel proces ratifikacije v nacionalnih parlamentih članic EU, ki bi lahko trajal leta.

Ob Ceti sta strani v okviru vrha EU in Kanade danes podpisali tudi sporazum o strateškem partnerstvu, s katerim želita poglobiti dialog in sodelovanje na zunanjepolitičnem področju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:11 01.november 2016.

    Idrijska občina je že vzpostavila območje brez vseh teh ameriških sporazumov, zato je za nas Idrijčane Ceta popolnoma nična!

  • izRODEk 22:48 30.oktober 2016.

    Legalizirani fašizem. Ustoličili smo nekaj, kar je bilo zoper voljo ljudstva in v korist kapitala.EU (in Slovenija) = fašizem!

  • jozicamurn 21:05 30.oktober 2016.

    Torej kot prav razumem ne bo več "carin" med EU in Kanado (ponavadi te carine niti ni bilo tudi z USA pri nakupu nad 122 eur ali tako nekako), plačati pa bomo morali še vedno 22% na naprimer neko tehniko ...prikaži več (notebook) iz Kanade. Kaj nam bo potem ta sporazum? Kaj dobrega nam bo to prineslo za nas "male ljudi" in "srednji sloj" (srednji sloj pri ns več ne obstaja btw). To ni nobena prosta trgovina ampak samo en velik nateg. Ko Slovenija ne bo dodatno obdavčevala robo iz tujine, bomo naredili korak v pravo smer k olajšanju žepa nas potrošnikov in k skupni blaginji, tako pa je to vse lari fari. En recimo PS4 za moje otroke, ki ga hočem vzeti je v USA in Kanadi cca. 250 USD pri nas pa 300 EUR. EU nas farba kot po tekočem traku in dejansko VSE preplačujemo.