Svet
21 ogledov

Sporegovorili preživeli najstniki z ladje beguncev

Preživeli begunci EPA
Na dan prihajajo pričevanja preživelih tragedije, ko je v morju umrlo 800 ljudi. V prihodnjih mesecih naj bi Sredozemsko morje prečkalo tudi do milijon beguncev. Evropski voditelji v Bruslju iščejo hitre ukrepe za preprečitev novih tragedij.

"Kričali so, se prerivali, udarjali s pestmi. Bili so prestrašeni. Od spodaj smo lahko slišali tiste, ki so bili zaklenjeni in so klicali na pomoč," pravi 17 letni Abdirizak iz Bangladeša. Za italijanski Corriere della Serra je opisal dogajanje med tragedijo ladje, v kateri je prejšnji teden življenje izgibilo 800 ljudi.

Tiste, ki so imeli najmanj denarja stlačili kar v podpalubje in jih zaklenili. Ko se je čoln prevrnil, za te ljudi, ni bilo rešitve, pripoveduje Abdrizak, ki je eden od 28 preživelih.

Abdirizak je na srečo znal plavati: "Ne vem, kako, a nekako nam je uspelo splavati ven, tik preden je čoln potonil," je povedal najstnik iz Bangladeša, njegov prijatelj Rijaul pa je dodal, da večina ljudi na plovilu sploh ni znala plavati.

Evropa se je končno zganila

Da se je Evropa zganila, je moralo umreti kar osemsto ljudi. Ker v prihodnjih mesecih, ko bo vreme stabilnejše, pričakujejo naval več sto tisoč ljudi, evropski voditelji napovedujejo hitre in učinkovite ukrepe. Pričakuje se prve konkretnejše zaveze držav članic EU-ja glede krepitve misije nadzora evropske meje Triton. Na začetku tedna so evropski obrambni in notranji ministri podprli še nekakšno kvazi vojaško operacijo, s katero bi zasegali in uničevali ladje tihotapcev z ljudmi. Cilj današnjega Izrednega vrha voditeljev EU je tudi dogovor, kako si bodo evropske države razdelile pet tisoč afriških priseljencev,  da breme ne bi nosila le Italija.

Slovenija bi pomagala s Triglavom

Obrambni minister Karel Erjavec je nakazal možnost, da bi lahko naša država spet pomagala z ladjo Triglav: “Velika verjetnost je, da bi lahko ponovno angažirali ladjo Triglav v smislu solidarnosti," je dejal Erjavec v odzivu na nesrečo in dodal, da Slovenija po zadnji tragediji mora pokazati svojo solidarnost: “Gre za skupen problem, to ni le problem Italije, Malte, Grčije, ampak je to evropski problem. Vsi moramo solidarno sodelovati pri njegovem razreševanju.” 

Ladja Triglav  | Avtor: Nataša Čepar Nataša Čepar
Leta 2014 je Slovenija že ponudila ladjo Slovenske vojske Triglav za sodelovanje v italijanski reševalno-iskalni operaciji Mare Nostrum. S to akcijo je Italija odgovorila na migracijske pritiske, predvsem iz Libije. Konec lanskega leta je Italija, zaradi varčevanja, Mare Nostrum nasledila s cenejšo in manj obsežno operacijo Triton. Njen cilj je nadzor zunaje meje EU in patruljiranje ob obalah Sredozenskega morja. Slovenska vojaška ladja Triglav je trenutno na remontu in bo nared šele čez nekaj mesecev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Filipka 16:14 24.april 2015.

    To je pač nesrečno, da se prav zdaj dela remont. Pozitivno je to, da se je naš predragi zunanji minister celo odločil za pomoč. Upam, da sprejmemo tudi kakšne begunce, ki rabijo našo pomoč.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:42 23.april 2015.

    Na kok let pa se nardi ponavad remont? Če je vsak let pa da je recimo pol leta remont to ni nevem kok koristno. Sej verjetn je na več let ane?