Svet
29823 ogledov

Sporen posnetek orgij zatresel politični vrh

Szolt Borkai orgije Youtube
Madžari danes volijo nove lokalne oblasti. Kampanjo je med drugim pretresel spolni škandal enega zmed Orbanovih sodelavcev.

Posnetek je bil narejen na hrvaški obali pri Dubrovniku maja lani. Na njem je jasno viden Zsolt Borkai, nekdanji olimpijski zmagovalec v gimnastiki in župan mesta Györ. Gre za vidnega predstavnika vodilne politične stranke Viktorja Orbana, Fidesz.

Na posnetkih so sodelovale - kot pišejo madžarski mediji - hrvaške prostitutke, ki naj bi se ukvarjale z manekenstvom. Na posnetkih je videti, da so zbrani na jahti uživali alkohol in droge ter se pred kamerami predajali spolnim užitkom.

Ko so posnetki pricurljali v javnost, se je Borkai opravičil svoji družini, ni pa se odločil za odstop s politične funkcije. Priznal je, da so posnetki avtentični, zavrnil pa, da bi tudi sam konzumiral roge. Ravno tako ga niso kaznovali v njegovi stranki, ki sicer zagovarja tradicionalne družinske vrednote. Tudi sam se je v predvolilni kampanji predstavljal kot družinski človek, ki zagovarja konzervativne krščanske vrednote.

Poraz v Budimpešti?

Kot menijo opazovalci, bo Madžarska verjetno tudi po teh volitvah ostala dežela Fidesza, se pa zagrizen boj ob tokrat združeni opoziciji obeta v Budimpešti in nekaterih drugih mestih.

Orbanova stranka je leta 2014 zasedla položaj župana prestolnice, ki ima tudi status ene izmed 20 madžarskih županij. Prav tako je dobila stolčke županov oz. načelnikov 17 od 23 budimpeških okrožij, ki imajo status občine. Zmagala je v skupaj 20 od 23 večjih mest v državi.

Tudi tokrat je cilj Fidesza opozicijo tako kot na državni tudi na lokalni ravni držati stran od oblasti. Ta pa ji želi prekrižati načrte in zato po vsej državi tokrat kandidira s skupnimi kandidati. Da ji bo uspelo, je sicer le malo verjetno, med drugim zaradi skoraj absolutne medijske prevlade Fidesza in njegovega spretnega izkoriščanja vprašanja migracij v politične namene, je poročala STA.

Na volitve v 3200 občinah je pozvanih okoli osem milijonov volivcev. Na zadnjih lokalnih volitvah je bila volilna udeležba okoli 43-odstotna.

Mladina, naslovnica Slovenija Madžarska zahteva discipliniranje Mladine

Razno 09.06.13, madzarski predsednik vlade Viktor Orban, foto: reuters | Avtor: Reuters Reuters

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • francelj 06:26 14.oktober 2019.

  Prosim za pojasnilo. Ali je črka Đ (v krajevnem imenu Đer) slovenska ali madžarska? Ne spomnim se, da bi jo kdaj videl v slovenski abecedi.

 • Avatar vec
  vec 23:42 13.oktober 2019.

  Boli me patak, ampak če je tole orgija sem jest papež

 • perhan63 18:57 13.oktober 2019.

  zavrnil pa, da bi tudi sam konzumiral roge....kakšno novinarstvo se tudi članek ne prebere predno se objavi