Svet
6 ogledov

Sporna jajca na Nizozemskem

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Jajca, ki bi lahko vsebovala dioksin, so bila iz Nemčije izvožena na Nizozemsko, je sporočila Evropska komisija.

Šlo naj bi za nekaj več kot 130 tisoč jajc. Po besedah tiskovnega predstavnika kmetijskega ministrstva Holgerja Eicheleja je bila Evropska komisija obveščena, o tem, da bi bili izdelki na voljo tudi v drugih državah Evropske unije, pa za zdaj niso bili obveščeni, niti na to ne kažejo nobeni podatki. Evropska komisija še ne namerava uvesti prepovedi za izvoz iz Nemčije.

 

Previdno z jajci
Nemčija je svoje potrošnike opozorila, naj bodo previdni pri uporabi jajc, ki so bila v prodaji pred 23. decembrom. Prav tako so farme, za katere sumijo, da so uporabljale neustrezno krmo, pozvali, naj o morebitni prisotnosti dioksina v jajcih obvestijo javnost.

Sledi strupenega dioksina so odkrili v skoraj tri tisoč tonah živalske krme, poročajo nemške oblasti, kar je skoraj šestkrat več, kot so sprva poročali. Po odkritju so prepovedali prodajo jajc na skoraj tisoč piščančjih farmah. Kljub temu oblasti zagotavljajo, da stopnja dioksina v krmi ni predstavljala nevarnosti za ljudi.

Zahteve po strožjih kaznih
Zakon za tovrstne prekrške predvideva denarno kazen ali kazen do treh let zapora. Zaradi posledic škandala z dioksinom so se že pojavile zahteve po spremembi zakona, ki bi ostreje kaznoval kršitve predpisov s področja hrane in živalske krme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.