Svet
8 ogledov

Sporna zakonodaja ni več v veljavi

Protesti v Ukrajini EPA
Parlament v Kijevu je kmalu po odstopu premierja Azarova na izredni seji razveljavil sporno zakonodajo, uperjeno proti protestnikom. Janukovič je Azarovov odstop sprejel.

Ukrajinska vlada je sporočila, da je premier Mikola Azarov odstopil. Glavni razlog so po poročanju Reutersa protesti, ki trajajo že dva meseca in ogrožajo ukrajinsko gospodarstvo. Osebno je predsedniku Viktorju Janukoviču predlagal svoj odstop, da bi se tako ustvarile "dodatne možnosti za politični kompromis, s katerim bi mirno razrešili konflikt". Janukovič je odstop Azarova že sprejel, z njim pa tudi celotna vlada. Janukovič jim je naročil, naj nadaljujejo delo do oblikovanja nove vlade.

Azarov je dodal, da konfliktna situacija v Ukrajini ogroža gospodarski in družbeni razvoj države ter predstavlja grožnjo celotni ukrajinski družbi in vsakemu posameznemu državljanu, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Opozicijski voditelj Vitalij Kličko je odstop označil za "korak k zmagi". "Več mesecev smo govorili, da je to, kar se dogaja na ulicah, tudi rezultat politik trenutne vlade. To ni zmaga, ampak korak k zmagi," je poudaril.

Sporna zakonodaja razveljavljena 

Na izredni seji ukrajinskega parlamenta so poslanci razpravljali o razmerah v državi in glasovali o nezaupnici vladi. Poslanci so glasovali za razveljavitev nedavno sprejete sporne zakonodaje, usmerjene proti protestniškemu gibanju. Za razveljavitev je glasovalo 361 poslancev, proti pa dva. Po poročanju AFP, se je po glasovanju v parlamentu razlegel aplavz.

Zakonodaja je med drugim uvajala prepoved nepooblaščenega postavljanja šotorov, odrov in zvočnikov na javnih mestih, žaljenje vladnih uradnikov pa opredeljevala kot kaznivo dejanje. Za okupacijo javnih stavb je uvajala do petletne zaporne kazni, protestnikom pa prepovedovala nošenje pokrival in mask.

Prav tako je zakonodaja prepovedovala obrekovanje na internetu ter zanj uvajala finančno kazen ali popravno delo. Šlo naj bi za poskus omejiti aktivnosti na spletnih družbenih omrežjih, ki so v protestih odigrala ključno vlogo.

Vse močnejši radikalnejši nasprotniki 

Opozicija sicer za končanje protestov, ki so se v minulem tednu in pol razširili tudi izven prestolnice Kijev in jih je spremljalo krvavo nasilje, zahteva tudi odstop Janukoviča ter razpis predčasnih parlamentarnih in predsedniških volitev.

Janukovič se je v ponedeljek zvečer sestal z vodjo opozicijske stranke Udar in nekdanjim boksarskim prvakom Kličkom, vodjo Domovine Arsenijem Jacenjukom ter vodjo stranke Svoboda Olegom Tjanjbokom. Kličko je že pred tem zavrnil Janukovičevo ponudbo, da prevzame mesto namestnika premierja v Jacenjukovi vladi.

V nasprotju z njimi se radikalnejši nasprotniki oblasti v Kijevu, ki so na čelu nasilnih protestov in zased vladnih poslopij ter dobivajo vse večjo vlogo v protestniškem gibanju, z Janukovičem ne pogajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.