Svet
28 ogledov

Sporni francoski komik z novo predstavo

Dieudonne EPA
Sporni francoski komik Dieudonne, ki razburja s protisemitskimi nastopi, se je odločil svojo predstavo, imenovano Zid, zamenjati z novo.

Na ta način se skuša komik vrniti na oder, potem ko so njegov Zid nedavno prepovedali.

Nova predstava z imeno Asu Zoa, s katero namerava nastopiti v Parizu, bo vključevala glasbo, pantomimo in "nekaj tai chi gibov", je na Facebooku zapisal komik in dodal, da jo je spisal v treh nočeh. Dieudonnejev odvetnik Jacques Verdier je za AFP poudaril, da gre pri novi predstavi za "drugačno tematiko", in da se prepoved nanaša le na predstavo Zid.

Več mest, med njimi Bordeaux, Orleans in Nantes, je minuli teden prepovedalo Dieudonnejev nastop, ker se bojijo spopadov med njegovimi privrženci in protestniki. Komik razburja z domnevno protisemitskimi predstavami, v katerih na primer urinira na Zid objokovanja, in tudi z značilno gesto "quenelle", ki jo nekateri opisujejo kot obratni nacistični pozdrav. Po besedah Dieudonneja gre sicer le za gesto, ki izraža nasprotovanje sistemu.

Sodišče v francoskem Nantesu je v četrtek odpravilo prepoved nastopanja, ki so jo Dieudonneju izrekle lokalne oblasti, a je vrhovno sodišče kasneje odločitev nižjega sodišča razveljavilo. Neuspešno za komika so se iztekle tudi sodne bitke proti prepovedi predstave v drugih mestih.

Francoski notranji minister Manuel Valls je odločen, da bo Dieudonneja ustavil. V četrtek je ocenil, da je odločitev vrhovnega sodišča "zmaga za republiko", danes pa je znova zatrdil, da "ne bo nikoli dovolil besed, ki razdvajajo Francoze".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.