Svet
18 ogledov

Sporno meso našli že tudi v Avstriji

Tortelini Shutterstock
V slovenskem Lidlu tortelinov, ki so jih zaradi prisotnosti konjskega mesa v sicer govejem polnilu umaknili iz polic, ne prodajajo, zatrjujejo v družbi. EU danes sprejela obvezno testiranje na prisotnost konjskega mesa in človeku nevarnega zdravila.

Evropska komisija je danes potrdila takojšen začetek preverjanja govejih izdelkov in surovega konjskega mesa v vseh članicah unije, medtem ko se afera z odkrivanjem konjskega mesa v govejih izdelkih še kar širi. Testiranje bo trajalo predvidoma en mesec, mogoče pa ga je podaljšati še za dva. Članice bodo ugotavljale morebitno prisotnost konjskega mesa v predelani hrani, v kateri naj bi bilo le goveje meso, ter prisotnost morebitnih ostankov fenilbutazona, ki je sestavina zdravila za konje, v surovem konjskem mesu. Testiranje se bo izvajalo z metodo DNK in bo potekalo večinoma na maloprodajni ravni. Vključevalo bo 2250 vzorcev iz vse Evrope, kar pomeni od deset do 150 vzorcev na državo članico.

Iz Velike Britanije prihaja vest, da so v okviru testiranj v 2501 vzorcih našle 29 takšnih, pri katerih je prisotnost konjskega mesa večja od enega odstotka. Vse izdelke, ki vsebujejo konjsko meso, so že umaknili iz prodaje. Med njimi so med drugim lazanje in špageti z bolonjsko omako, ki jih prodajajo v verigi supermarketov Aldi in hamburgerji iz vodilne verige trgovin Tesco.

V slovenskem Lidlu brez spornih izdelkov

V Avstriji so danes tamkajšnje oblasti v okviru niza preiskav v Lidlovih trgovinah našle torteline nemškega proizvajalca Gusto, v vzorcu katerih so našli sledove konjskega mesa, čeprav je na deklaraciji zapisano, da gre le za goveje polnilo. Lidl je že začel s postopkom umika izdelka s polic.

Slovenska podružnica trgovinske verige je za Žurnal24 pojasnila, da navedenih tortelinov v Sloveniji niso nikoli prodajali, da pa podrobno spremljajo potek afere in ves čas izvajajo interne kontrole. Po njihovih podatkih so vsi izdelki na slovenskih policah varni.

Komentarjev 1
  • allstarr111 08:06 16.februar 2013.

    A ni vedno zanimivo, pri nas ni nikoli nič od teh izdelkov, zdaj al so predragi za naš trg al pa smo jih že spojedli :)