Svet
25 ogledov

Sporočilo IS: "Pariz prestolnica prostitucije in nemoralnosti"

Pariz dan po napadu EPA
V Bruslju številne aretacije, policija v Parizu je že identificirala enega od teroristov. Islamisti prevzeli odgovornost za teroristične napade in označili Pariz za "prestolnico prostitucije in nemoralnosti"

Pariški tožilec Francois Mulins pred slabo uro medijem sporočil, da je zaradi sinočnjih teroristilnih napadov v Parizu umrlo 129 ljudi, 352 je ranjenih, o tega 99 huje.

89 ljudi, večinoma mladih je umrlo v koncertni dvorani Bataclan, napadalci pa so med ubijanjem slavili Irak in Sirijo. Po besedah tožilca, naj bi bile na delu tri teroristične skupine.

Človeka, ki je najel avtomobil za prevoz teroristov, so policisti ustavili in aretirali v bližini francosko belgijske meje.

Eden od napadalcev in Francoz, rojen leta 1985 je bil iz mesta Courcouronnes pri Parizu, sicer stari znanec policije in ekstremist.

Drugi terorist, s sirskim potnim listom je bil letnik 1980. 

Aretacije v Bruslju

V povezavi s petkovimi terorističnimi napadu v Parizu so v bruseljski četrti Molenbeek aretirali več oseb, je sporočilo belgijsko ministrstvo za pravosodje.

Aretacije v Bruslju | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Kot so sporočili, so bile aretacije povezane s Volkswagnovim vozilom polo, ki je bilo najeto v Belgiji, našli pa so ga pred koncertno dvorano Bataclan, enem od prizorišč napadov, kjer je bilo največ žrtev.

Aretacije v Belgiji | Avtor: EPA EPA
V Parizu je več prič po napadu povedalo, da so napadalci prišli v vozilu z belgijskimi registracijami.

Prišel kot begunec, umrl kot terorist

Eden od teroristov, ki so izvedli petkove napade v Parizu, bi lahko v začetku oktobra iz Turčije v Grčijo prišel kot begunec, je danes sporočilo grško ministrstvo za zaščito državljanov. Pojasnili so, da so lastnika potnega lista, ki so ga našli poleg trupla samomorilskega napadalca v Parizu, 3. oktobra registrirali na otoku Leros.

V Bataclanu med teroristi Francoz

Policija je identificirala tudi enega od teroristov, ki so napadli koncertno dvorano Bataclan. Gre za Francoza, ki je znan obveščevalnim službam, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na neimenovane policijske vire.Truplo moškega so identificirali danes, še poroča AFP, ki drugih podrobnosti ne navaja.

Po navedbah prič so v koncertno dvorano v petek zvečer vdrli oboroženi moški in začeli povprek streljati na ljudi. Ubitih je bilo okoli 80 ljudi.

IS: "Blažen napad na križarsko Francijo"

Odgovornost za petkove napade v Parizu je danes prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država (IS). V sporočilu, ki so ga objavili na spletu, je IS zapisala, da je "osem bratov, ki so nosili pasove z eksplozivom in avtomatske puške" izvedlo "blažen napad na križarsko Francijo", Franciji pa zagrozila z novimi napadi.

"Naj se Francija in tisti, ki sledijo njeni poti naučijo, da bodo na vrhu seznama tarč IS in da ne bodo nikoli imuni na smrt," še piše v sporočilu. IS v njem tudi označuje Pariz za "prestolnico prostitucije in nemoralnosti".

Paris dan po napadu | Avtor: EPA EPA

 

Verodostojnosti sporočila na spletu sicer ni moč preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že pred tem sporočilom je francoski predsednik Francois Hollande odgovornost za teroristične napade pripisal džihadistom IS. Napade je označil za "vojno dejanje", IS pa razglasil za "teroristično vojsko". "Ker je bil napad izveden na strahopeten način, na sramoten način, na nasilen način, bo Francija neusmiljena do barbarov IS," je napovedal.

Pariz dan po napadu | Avtor: EPA EPA

V napadih na šestih različnih lokacijah v Parizu je bilo ponoči ubitih najmanj 128 ljudi. Še 250 jih je bilo ranjenih, od tega 99 kritično.

Slovencev ni med žrtvami

Teroristični napadi v Parizu so terjali žrtve tudi med tujci, a natančne številke še niso znane. Slovencev naj ne bi bilo med žrtvami.

Umrlo veliko turistov

"Ubita sta bila najmanj dva Belgijca," je dejal belgijski zunanji minister Didier Reynders, ki drugih podrobnosti ni razkril. Belgija je sicer svojim državljanom odsvetovala potovanja v Francijo.

V Lizboni pa je državni sekretar za državljane v tujini Jose Cesario dejal, da je umrl 63-letni moški, ki je delal v Parizu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španske oblasti so potrdile smrt ene osebe, 29-letnega moškega, ki je bil na koncertu v dvorani Bataclan.

Romunsko zunanje ministrstvo je potrdilo smrt dveh romunskih državljanov, umrli sta tudi sestri iz Tunizije, ki sta bili v Parizu na praznovanju rojstnega dne. Med žrtvami naj bi bil tudi Šved.

Britanski premier David Cameron je dopoldne dejal, da so med žrtvami morda tudi Britanci.

Med hudo ranjenimi je 20-letni Avstrijec, ki je bil na koncertu v dvorani Bataclan, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Med ranjenimi je tudi več ameriških državljanov, a njihovo natančno število ni znano.

Slovensko zunanje ministrstvo zaenkrat nima podatkov, da bi bili med žrtvami napadov slovenski državljani.

 

 

Komentarjev 55
  • samo.jst 08:10 16.november 2015.

    Oblasti obljubljajo poostren nadzor nad migranti... Kako??! Pride skupina par tisoč ljudi, večina brez dokumentov in vsak 20 do 30 letnik zgleda kot brat dvojček lokalnega burekarja! Na podlagi česa bodo ločili "dobre" in "slabe"?? Nimajo uniform, činov, čelad in ...prikaži večin odsevnih jopičev in naši zakoni mu dovoljujejo prosto gibanje! Dokler mu ne dajo puške v roko in obesijo bombe čez pas se ga ne zazna... ko pa je opremljen in strelja vsepovprek pa je že malce pozno... se vam ne zdi?

  • erikkk 18:38 15.november 2015.

    Vrjetno to drugo kar praviš

  • erikkk 18:37 15.november 2015.

    kaj ti to menda IS zagovarjaš ... te je treba zbrisat i zemljske oble