Svet
4905 ogledov

Sporočilo treh velikih Putinu

Emmanuel Macron Epa
Trilateralno srečanje v Berlinu in jasno sporočilo Francije, Nemčije in Poljske Putinu.

Francija, Nemčija in Poljska so enotne v prizadevanjih za preprečitev zmage Rusije v Ukrajini, je na današnji trilaterali v Berlinu dejal francoski predsednik Emmanuel Macron in zagotovil, da ne bodo nikoli spodbujali eskalacije konflikta. Nemški kancler Olaf Scholz je medtem napovedal vzpostavitev koalicije za dobavo orožja dolgega dosega Kijevu.

"Še naprej bomo podpirali Ukrajino in njene ljudi, dokler bo to potrebno," je dejal Macron in dodal, da Pariz, Berlin in Varšava nikoli niso in ne bodo spodbujali dodatne eskalacije konflikta v Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred tem je francoski predsednik v četrtek na televiziji ponovno izjavil, da bi morali evropski voditelji v okviru odvračanja Rusije pustiti odprte vse možnosti, vključno z možnostjo napotitve bojnih enot v Ukrajino. Scholz in številni drugi zahodni voditelji so sicer to možnost v preteklosti že zavrnili.

"Vsi trije resno mislimo s podporo Ukrajini," je po pogovorih z Macronom in poljskim premierjem Donaldom Tuskom poudaril nemški kancler. Po njegovih besedah sta solidarnost in skupno ukrepanje nepogrešljiva za obrambo miru ter svobode v Evropi. "Bolj kot kdaj koli prej je naša enotnost naša moč. In naše tri države, Nemčija, Poljska in Francija, imajo pri tem posebno odgovornost," je ocenil.

Ob tem je Kijevu obljubil, da se podpora Zahoda ne bo zmanjšala. Napovedal je vzpostavitev koalicije za dobavo orožja dolgega dosega, evropske zaveznice pa je pozval, naj orožje za Ukrajino kupujejo po celotnem svetovnem trgu. Obljubil je tudi, da bodo evropske države pri nadaljnjih nakupih orožja uporabile zamrznjeno rusko premoženje.

Da je treba Ukrajini pomoč zagotoviti čim prej, je menil tudi Tusk. "Želimo porabiti naš denar, želimo pomagati na vse možne načine, hic et nunc," je dejal.

Francija, Nemčija in Poljska sicer tvorijo t. i. weimarski trikotnik, ustanovljen leta 1991. Današnje srečanje je prvo na najvišji ravni med tremi državami po juniju lani, ko so se v Parizu srečali Macron, Scholz in poljski predsednik Andrzej Duda.

 

Leonid Volkov Svet Zaveznika Navalnega napadli s kladivom in solzivcem Biden Svet Uf, s kakšnimi besedami je Biden opisal Putina

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 118
  • Idioti 19:49 17.marec 2024.

    Vi trije Q , jaz vam sporočam , ker so na Žurnalu ostali paf in brez besed , 88 vrtnic za druga Tita je tudi številka , ki jo je dobil SLOVANsKI CAR Putin na volitvah ! 88% KURBINI SINOVI AMERIKE !

  • Nelaži 08:13 17.marec 2024.

    trije "veliki" so v resnici trije mali, ki ne odločajo o ničemer. Vsi so hlapci NWO pedofilne kabala mafije in morajo izpolniti kar jim je ukazano.

  • LukaMB 02:33 17.marec 2024.

    Sporočilo treh klovnov babofokerja-zelene mafije in ZDA-ritolizniškega poo-ljaka, v čigavem imenu? Narod pravi NE, NE želijo na Rusijo, Napoleonov kompleksek kateremu visi siva sramna dlaka iz ustnic si dela utvare da je pomemben in tako naprej. Če ne bi bilo ...prikaži več smešno, bi bilo žalostno. Gremo Rusija Z Z Z