Svet
136 ogledov

Spotaknjeni Sirec prvič o incidentu z novinarko

Begunec Osama Facebook
Sirec, ki ga je med begom iz madžarskega begunskega centra spotaknila novinarka, ji ne namerava odpustiti.

Osama Abdel Muhsen Alghadab je spregovoril za Daily Mail, potem ko je po 12-dnevni odisejadi iz Turčije prek nevarnega Egejskega morja do grškega otoka Kos, Makedonije, Srbije, Madžarske in Avstrije v soboto s še okoli 12.000 ostalimi begunci le dospel v Nemčijo. 

Na Madžarskem je s sedemletnim sinom Zaidom v naročju bežal iz begunskega centra pred policisti, nato pa ga je pred očmi fotoaparatov in kamer spotaknila madžarska novinarka Petra Lazslos in ga podrla. Dogodek je sprožil val zgražanja z vsega sveta, Lazslova pa se je v pisni izjavi v petek skušala opravičiti, češ, da se je bala zase in da se ji je v tistem trenutku v glavi nekaj "strgalo." Njena televizijska hiša jo je odpustila. 

52-letni Alghdab, ki izvira iz danes opustošenega mesta Deir ez Zor je v prvem nastopu pred javnostjo povedal, da sta s sinom iz Mažarske prišla vsa v modricah in potolčena. Spregovoril je o silovitem prerivanju množice, ko so jih madžarske oblasti prisilile, da so na majhnem območju begunskega centra čakali na avtobuse, da bi jih odpeljali proti avstrijski meji.

"Ljudje so izgubili potrpljenje in so želeli do 10 kilometrov oddaljene meje oditi peš. Policija pa je stala tam in preprečevala, da bi odhajali. Bilo je kaotično, ljudje so pričeli potiskati." In potem mu je pot prekrižala novinarka: "Nisem videl, od kje prihaja, nisem vedel, ali je policist ali kamerman. Samo padel sem in se znašel na tleh."

Alghadab je kasneje videl posnetek, kako ga je spotaknila, pa tudi drugega, kako Lazslova udarja neko mlado dekle. "Kako naj ji odpustim," se sprašuje. Sin Zaid je bil po padcu, pri katerem je oče telebnil nanj z vso težo sebe in prtljage, potolčen, kasneje je tudi bruhal, se spominja oče. Še pred tem je Zaida sicer spotaknil eden od policistov, a ni bil poškodovan, vseeno pa ga je oče takrat vzel v naročje in tekel naprej v smeri kamermanke.

Osama Alghadab  | Avtor: Facebook Facebook
V svojem domačem kraju je imel službo nadzornika učiteljev telovadbe, bil je tudi priznan nogometni strokovnjak. Leta 2012 je morala družina pred divjanjem pripadnikov Islamske države zbežati v mesto Mesin v Turčiji. Ima štiri otroke, najstarejši Mohamed je star 18 let in je prvi odšel na pot proti Nemčiji. Sledil je oče z najmlajšim sinom, v Turčiji so pustili ženo s še enim sinom in hčerko. 

Za sedež v gumenjaku iz Turčije v Grčijo je tihotapcem plačal 1.000 evrov. Zaid je imel zaradi mladosti zastonj prevoz. Po dveh dneh v Grčiji sta prišla v Makedonijo, nato pa sta šla naprej v Srbijo, Madžarsko in Avstrijo. Od tam so jih z avtobusi prepeljali v Nemčijo, kamor sta dospela v soboto in se v Münchnu srečala z Mohamedom. Potovali so deloma peš, deloma z avtobusi ali avtomobili.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • jankoc 09:00 16.september 2015.

    Liverpool glede na tvoj komentar sklepam,da si od kapi močno udarjen po levi strani.Želim ti skorajšnje ozdravitve.

  • sintesi 08:32 15.september 2015.

    ŽENO S ŠE ENIM SINOM IN HČERKO JE PA PUSTIL V TURČIJI?????????????????? S tem je povedal vse o beguncih muslimanskega porekla! Kdo se bo pa boril v Siriji če ne taki kot je on? Kakšna vojna je sploh to, če ...prikaži več vse beži? Koga sploh napadajo? BEGUNCI SO LAHKO STAREJŠI, ŽENSKE IN OTROCI, ostali pa naj branijo svoja ognjišča!

  • Kranjica 22:56 14.september 2015.

    Se strinjam, a k Američanom bi mirno lahko dodal še Ruse. Vsi vemo, da vseskozi podpirajo Asada, cela tragedija pa se je začela, ko so hoteli v Siriji zrušiti njegov režim, kot veš. Orožje pa dobavljajo vsi vsem in dokler ...prikaži več se to ne bo ustavilo, se tudi vojna ne bo in beguncev bo vse več.