Svet
998 ogledov

Spoznajte pujse, ki spominjajo na ovce

pujs
1/4
Pixsell
Mangalica je pasma pujsov, ki spominjajo na ovce. Kot pravita hrvaška vzgojitelja, so zelo pametne živali, njihove maščobe pa znižujejo tudi holesterol.

Mladen in Srjepan Čižmešinkin iz hrvaškega naselja Novo Virje sta edina, ki na Hrvaškem vzgajata kosmate prašiče pasme mangalica.

Kot pravita, so zelo pametne in skrbne živali. Prašičev pasme mangalica na Hrvaškem ni bilo vse do 90. let prejšnjega stoletja, zanimive pa so predvsem zato, ker so odporne na nizke temperature in bolezni. Kot pojasnjujeta gojitelja, pa zahtevajo malo nege in dajejo zelo kakovostno meso, še poroča 24sata.

"Maščobe teh pasem znižujejo holesterol. Meso, slanina in ocvirki imajo veliko boljši okus in vonj kot navadno svinjsko meso," pravi Mladen. Stjepan pa dodaja, da jih krmijo le s travo in koruzo, poskušajo pa jim omogočiti tudi čim bolj naravno življenjsko okolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.