Svet
19 ogledov

"Sprali so jima možgane"

francoska policija Reuters
Francoska policija je sprožila iskalno akcijo, da bi izsledila šolarki, za kateri domnevajo, da sta postali žrtvi radikalizacije in sta odšli na pot, da se pridružita skrajnežem v Siriji.

"Mladoletnici sta namenjeni zapustiti državo, tako da bosta uporabli lažno identiteto," so sporočile lokalne oblasti.

15-letno Israé Abou Serie Mohamed in 16-letno Louiso Bounechada so zadnjič videli v petek popoldne, ko sta odšli iz šole v Seynodu, južno od Annecyja. Načrtovale sta pot z vlakom v Pariz.

Israejina mama je za medije povedala, da je hčerka že vpreteklosti poskušala pobegniti v Sirijo.

Že dve leti nazaj je skušala pobegniti

"Dve leti nazaj sem jo zadnjo minuto uspela rešiti," je povedala za francoske medije. "Ujela sem jo na železniški postaji. Želela je zapustiti Francijo in oditi v Sirijo."

Mati je povedala, da niso religiozna družina. "Sprali so ji možgane, da mora v Sirijo, da bo pomagala otrokom in služila bogu," je povedala mama.

Letališka in obmejna policija je obveščena o mladoletnicah na begu.

V Sirijo odhaja vedno več žensk

Mediji navajajo, da se število francoskih deklet in žensk, ki so se pridružile Islamski državi v Iraku in Siriji raste. Do sedaj so tja večinoma odhajali moški, po podatkih obveščevalnih služb pa naj bi bilo sedaj med njimi vedno več žensk.

Septembra lani naj bi Francijo zapustilo 164 žensk, do decembra naj bi številka dosegla že 220. Večina med njimi je prestopila v islam.

Rekrutirajo med najstnicami

Novinarka Anna Erelle je v svoji knjigi "The Skin Of A Jihadist" opisala, kako so jo skrajneži Islamske države poskušali privabiti v svoje vrste preko Skypa leta 2014.

"Moja naloga je, da rekrutiram in sem zelo dober v tem," ji je pisal moški. "Lahko mi zaupaš. Zelo dobro po poskrbljeno zate. Pomembna boš. Če se strinjaš, da se poročiš z mano, bom s tabo ravnal kot s kraljico."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • Avatar Iva Deko
    Iva Deko 12:44 09.marec 2016.

    Glupe naivne ljudi z lahkoto dobiš sploh pa če imaš vzgojo doma v istem duhu vere od koder si prikorakal.. in se verjetno počutiš domoljub, ampak to je stvar vzgoje doma in odločitve posameznikov. Torej to ni naš problem .. ...prikaži več Naj delajo kar hočejo le da je potrebno za takimi vrata zakleniti.

  • erikkk 00:40 08.marec 2016.

    Dol odhajajo samo morilci ali norci z morilskimi nagnjenji ..ko se človek da tako zavest tistim bedakom je konec z njim .. na tem svetu

  • malonaokoli 06:53 07.marec 2016.

    v demokraciji ima vsak pravico do samoodločitve, tudi ženske