Svet
48 ogledov

Spregovoril "lažni" tolmač

Thamsanqa Jantjie
1/3
Reuters
"Lažni" tolmač znakovnega jezika na Mandelovi spominski slovesnosti trdi, da je imel napad shizofrenije.

"Nisem si mogel pomagati. Bil sem popolnoma sam in v zelo nevarnem položaju. Poskušal sem se obvladati in pred svetom prikriti, kaj se v resnici dogaja. Zelo mi je žal za situacijo, v kateri sem se znašel," je za Johannesburg Star povedal Thamsanqa Jantjie, moški, ki je med žalno slovesnostjo za Nelsonom Mandelo "tolmačil" znakovni jezik. Kot je dodal, ne ve, ali je napad shizofrenije sprožilo nepopisno veselje, ki ga je čutil ves dan, ali pomembnost dogodka.

David Buxton, direktor Britanske zveze gluhonemih, je izjavil, da je bilo videti, kot da se Jantjie znakovnega jezika ne bi nikoli učil, Zveza gluhih Južnoafriške republike pa je sporočila, da so se nad Jantjienovim delom pritožili že v preteklosti.

34-letnik se zdravi

Jantjie trdi, da je imel med napadom halucinacije in da je v glavi slišal glasove, zaradi katerih govorcev ni dobro slišal in so ga motili pri tolmačenju. Mediju je tudi povedal, da ni mogel kar tako oditi, zato je ostal in mahal v prazno. Štiriintridesetletnik, ki se zdravi z zdravili, je zaradi bolezni službo izgubil že pred sedmimi leti. Kot pravi, živi od socialne podpore in občasnega tolmačenja. Med drugim je v preteklosti tolmačil tudi govor predsednika države Jacoba Zume.

Jantjie pravi, da je bil neizmerno ponosen, ko so mu ponudili delo na žalni slovesnosti. Za peturno delo naj bi prejel le 60 evrov. Preiskava sicer še poteka.

   

Komentarjev 2
  • erikkk 12:18 12.december 2013.

    aja razen če ni prevajal kakšnim vesoljcem ...

  • erikkk 12:17 12.december 2013.

    joj joj joj kak izgovor ....