Svet
1088 ogledov

Sprejeli odločitev, na mejo bodo postavili kontrole

kontrola prometa v Nemčiji Profimedia
Nemčija namerava uvesti stacionarne kontrole na mejah s Poljsko in Češko

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je sporočila, da bodo uvedli kontrole, da bi omejili pritok migrantov v državo. Prav tako je ponovila, da je učinkovita rešitev problematike migracij mogoča le na evropski ravni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zaenkrat pripravljamo stacionarne mejne kontrole. Gre za dodatni nadzor in videti moramo, kaj bo to prineslo," je dejala Faeser. Ob tem je ponovila, da je učinkovita rešitev problematike migracij mogoča le na evropski ravni, in pri tem izpostavila mejni nadzor na zunanji meji, ne pa na notranjih mejah EU.

Po vzoru sodelovanja s Švico

Ministrica je v ponedeljek opravila pogovore s predstavniki Češke in Poljske o krepitvi nadzora na meji. Ti so se nanašali predvsem na prisotnost nemške policije na celotnem obmejnem območju, tudi na drugi strani meje s Češko in Poljsko, kot to nemški policisti počnejo v Švici.

Nemški policisti lahko namreč v tesnem sodelovanju s švicarskimi kolegi na ozemlju Švice izvajajo inšpekcijske preglede in preprečujejo nepooblaščen vstop v Nemčijo.

Ne podpira zgornje meje

Prav tako je ministrica v ponedeljek v razpravi o tem, kako naj se Nemčija odzove na begunce in nezakonite migracije, zavrnila predlog o letni zgornji meji za begunce, kot je to predlagal bavarski ministrski predsednik Markus Söder.

"Zgornjih meja se enostavno ne sme upoštevati, ker imamo evropsko pravo, mednarodno pravo, ne moremo zgolj zmanjšati individualne pravice do azila," je poudarila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri 22:11 27.september 2023.

    Poklukar spi in čaka, da ga bodo migranti nesli v posteljo!

  • Ender3 16:59 26.september 2023.

    Ima še kdo občutek da EU jemlje hudič..Američani pa prav to čakajo, kar so zrežirali. Kako za hudiča se jim nihče ne postavi po robu.