Svet
3 ogledov

Sprejeta Obamina resolucija o jedrskem orožju

Obamovo ponovno izvolitev podpira 44 odstotkov anketiranih. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Varnostni svet Združenih narodov je soglasno sprejel resolucijo o omejitvi širjenja jedrskega orožja, ki so jo predlagale ZDA.

Zasedanje varnostnega sveta je bilo zgodovinsko tudi po tem, da ga je prvič vodil predsednik ZDA. Barack Obama je poudaril, da "zgodovinska" resolucija o omejitvi širjenja jedrskega orožja " vsebuje našo skupno zavezo za dosego cilja, to je svet brez jedrskega orožja".

Resolucija 1887 države poziva k sodelovanju, tako da bi "pregledna konferenca o Pogodbi o neširjenju jedrskega orožja (NPT) leta 2010 lahko uspešno okrepila pogodbo in postavila realistične in dosegljive cilje" na področju neširjenja jedrskega orožja, miroljubne uporabe jedrske energije in razoroževanja.

 

Življenjski cilj

Barack Obama se je že kot senator iz Illinoisa zavzemal za jedrsko razoroževanje in neširjenje jedrskega orožja, to temo pa je pogosto omenjal tudi v času predsedniške kampanje. V svojem govoru v Pragi 5. aprila je podal tudi vizijo za svet brez jedrskega orožja.

Poziv k univerzalnosti pogodbe
Države, ki niso podpisale NPT, resolucija poziva k popolnemu izpolnjevanju vseh njihovih obveznosti. Poziva jih tudi, naj pristopijo k pogodbi, da bi kmalu dosegli njeno univerzalnost.
Irana in Severne Koreje resolucija sicer ne omenja neposredno, sklicuje pa se na resolucije, s katerimi je VS ZN pozval Iran, naj ustavi bogatenje urana, Pjongjang pa, naj razkrije svoj jedrski program.

 " Ne gre za izpostavljanje posamične države. Mednarodno pravo ni prazna obljuba in pogodbe je treba uveljavljati," je dejal predsednik ZDA.

Grožnja teroristov
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je na zasedanju v New Yorku dejal, da je "naš glavni skupni cilj razvozlati težave" med državami, ki si prizadevajo za neširjenje jedrskega orožja in jedrsko razorožitev. "To je zapleteno, saj ostaja raven nezaupanja med državami prevelika, vendar to moramo storiti," je dodal Medvedjev.

VS ZN je ob tem pozval, naj sprejme ukrepe, s katerimi bi preprečil, da bi jedrsko orožje prišlo v roke teroristov. To je po njegovih besedah ena najnevarnejših groženj.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je na srečanju dejal, da je jedrsko razoroževanje edina razumna pot naproti varnejšemu svetu. "VS pozivam, naj čimbolj izkoristi ta trenutek," je dejal generalni sekretar ZN in dodal: " To ne bi smel biti enkraten dogodek."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.