Svet
74 ogledov

Sprememba spola pred operacijo

Na Kubi prva poroka geja in transseksualke. EPA
Na Hrvaškem prvič priznali spremembo identitete brez operacije spola.

Hrvaško ustavno sodišče je pred dnevi odločilo, da lahko osebe v matično knjigo vpišejo spremembo spola in imena, čeprav niso opravile ustrezne operacije spremembe spola. Odločitev je sledila pritožbi mladoletnika, ki je bil rojen kot deklica, a se počuti in živi kot moški. Zahtevne operacije spremembe spola si ne more privoščiti.

Odločitev po pritožbi mladoletnika

Gre za prvi takšen primer na Hrvaškem, s katerim so zaščitili rodno pravico kot pravico do osebnega življenja. Sodišče je pojasnilo, naj pristojne službe upoštevajo, kakšnega pomena je postopek za mladoletnika in njegov psihofizični razvoj, stabilnost in osebnost, ter naj v naslednjih treh mesecih izpolnijo odločitev sodišča.

Ravno zaradi primera mladoletnika, ki je kot moški trpel v telesu ženske, so na Hrvaškem sprejeli tudi pravilnik, ki določa možnost vpisa spremembe spola in imena tudi brez zdravniškega posega, če nacionalni zdravstveni svet potrdi, da gre za transseksualno osebo. Zdravniki so praviloma takšne zahteve zavračali.

Trikrat zavrnjen

V primeru osebe, ki se je pritožila na ustavno sodišče, so zdravniki od leta 2010 trikrat zavrnili prošnjo za vpis spremembe spola v matične knjige, češ da ni prišlo do nepovratne in popolne spremembe spola. Med člani nacionalnega zdravstvenega sveta naj ne bi bilo strokovnjakov za transseksualnost.

Ustavno sodišče je ocenilo, da je šlo za neposredno kršitev ustavnih pravic osebe, ki bo kmalu postala polnoletna. Zaradi zavlačevanja bo morala država plačati mladoletniku 35.000 kun (4600 evrov) stroškov postopkov, je še določilo ustavno sodišče.

Medtem je fant začel tudi hormonsko terapijo in spremenil ime iz tipičnega za ženske v nevtralno, ki ga imajo lahko tako ženske kot moški. Spola pa mu ni uspelo spremeniti v uradnih dokumentih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.