Svet
26 ogledov

Spremembe pred dialogom

Nasilje v Egiptu
1/3
Reuters
Egipt niti korak bližje spravi. Sekularna opozicija je že zavrnila nedeljsko napoved predsednika Mohameda Mursija, da bo vse politične sile danes pozval k dialogu.

Kot je namreč sporočila opozicija, se je pripravljena pogovarjati le, če bodo izpolnjene njene zahteve glede sprememb ustave, oblikovanja nove vlade in končanja nasilja v državi.

Mursi je v nedeljo - potem ko je bilo v nemirih od petka ubitih skoraj 50 ljudi in se Egipt utaplja v najhujši krizi od njegovega prevzema oblasti julija lani - napovedal, da bo vse politične voditelje danes pozval, naj se vključijo v nacionalni dialog.

Naj prevzame odgovornost

A opozicijski voditelj Mohamed El Baradej je predsedniku danes že sporočil: "Če predsednik ne bo prevzel odgovornosti za krvave dogodke ter se zavezal k oblikovanju vlade narodne rešitve in uravnoteženega odbora za spremembe ustave, bi bil vsak dialog izguba časa."

Mursi je sicer v svojem govoru na državni televiziji v nedeljo zvečer tudi razglasil izredne razmere in nočno policijsko uro v Port Saidu, Suezu in Ismajliji - treh mestih, ki so jih pred tem pretresli krvavi izgredi. V Port Saidu je bilo po navedbah vlade ubitih 38 in v Suezu devet ljudi, v Ismajliji pa eden.

V Ismajliji so nato zvečer izbruhnili protesti, na katerih so se ljudje uprli Mursijevemu odloku, da na ulicah tega mesta od 21. ure zvečer pa do jutra velja policijska ura.

Policiste obmetavali s kamenjem

Danes pa so novi nemiri izbruhnili v Kairu. Več deset protestnikov je skušalo blokirati most v bližini trga Tahrir, nakar so posredovali policisti. Protestniki so vanje metali kamenje, ti pa so odgovorili s solzivcem.

Nemiri v Port Saidu so izbruhnili v soboto, ko je kairsko sodišče izreklo smrtno kazen 21 navijačem lokalnega nogometnega kluba zaradi nasilja na nogometni tekmi, na kateri je leta 2012 umrlo 74 ljudi.

V petek, dve leti po začetku množičnih protestov proti takratnemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku, je več tisoč Egipčanov v Kairu in Suezu protestiralo tudi proti novi islamistični vladi in predsedniku Mursiju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.