Svet
1943 ogledov

Spremembe v višini plač posledica ohlajanja gospodarstva?

Novice: Zelo verjetno je, da se vam bo kmalu zvišala plača
Izvršni direktorji podjetij, uvrščenih v osrednji nemški borzni indeks DAX, so lani na svoje bančne račune prejeli nekaj manj denarja.

V povprečju so se namreč njihovi dohodki znižali za dva odstotka, je razvidno iz ta teden objavljene raziskave revizijske družbe PWC. Povprečna letna plača direktorja je znašala okoli šest milijonov evrov.

Raziskava je sicer zajela 160 podjetij, ki so del indeksov DAX, MDAX, SDAX in TecDAX - DAX zajema največja podjetja oz. blue chipe, MDAX srednjevelika podjetja, SDAX mala podjetja, TecDAX pa tehnološka podjetja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Učinki sprememb le pri fiksnih plačah

Plače prvih mož družb, uvrščenih v MDAX, so se lani znižale za sedem odstotkov, podjetij, ki kotirajo znotraj SDAX pa za odstotek. Medtem so izvršni direktorji tehnoloških družb, ki so del SDAX, prejeli dva odstotka višje zneske kot leta 2017.

Spremembe v višini plač so po oceni PWC posledica pričetka ohlajanja gospodarstva. Avtorji raziskave so ob tem opozorili, da se učinki sprememb kažejo le pri fiksnih plačah. Dejanski dohodki so se namreč na račun variabilnih komponent zvišali za 11 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.