Svet
16 ogledov

Sprijaznili so se s smrtjo

Jedrska elektrarna v Fukušimi po potresu 11. marca. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Skupina petdesetih delavcev, ki v jedrski elektrarni Fukušima od uničujočega potresa poskušajo rešiti, kar se rešiti da, se je sprijaznila z neizbežnim.

Petdeseterica iz Fukušime je vsak dan izpostavljena visokemu radioaktivnemu sevanju. Po besedah matere enega od delavcev je skupina za obvarovanje naroda pripravljena umreti. Zavedajo se, da je njihova usoda zapečatena. Nekatere bo pogubila radiacijska bolezen, medtem ko bodo drugi najverjetneje zboleli za rakom.

Japonski premier Naoto Kan naj bi v soboto vendarle obiskal prizadeto območje. Kan naj bi si ogledal bazo znotraj evakuacijskega območja.

Mati delavca televiziji Fox News ni mogla potrditi, ali kdo v skupini že ima težave zaradi radiacijske bolezni. "Prišli so do spoznanja, da je neizogibno, da bodo nekateri med njimi mrtvi v nekaj tednih ali mesecih. Vedo, da so bili izpostavljeni smrtni dozi sevanja," je povedala.

Upravljavec elektrarne Tepco zatrjuje, da medicinsko osebje redno nadzira zdravstveno stanje delavcev. Z izjemo treh delavcev, ki so bili prejšnji teden prepeljani v bolnišnico, ker so prišli neposredno v stik z radioaktivno vodo, naj ne bi bilo novih težav. Dva delavca, ki sta utrpela opekline nog in gležnjev, sta bila že izpuščena iz bolnišnice. Njuno zdravstveno stanje naj se v zadnjem času ne bi poslabšalo.

Delavci naj bi vsak dan dobili dva obroka krekerjev in riža. Spali naj bi na tleh konferenčne sobe in na hodnikih. Vsi naj ne bi imeli na razpolago posebnih plošč, ki odbijajo radiacijo, da bi tako preprečili prehajanje radiacije iz tal, medtem ko spijo. "Moj sin spi na mizi, ker se boji spati na tleh. Pravijo, da je visoka radioaktivnost povsod in misli, da ga to ne bo rešilo," je dejala mati prej omenjenega delavca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.