Svet
5663 ogledov

Sproščanje ukrepov in visoka rast cen

Sadje in zelenjava
Visoka rast cen predvsem na področju prevoza in kmetijskih izdelkov.

V Italiji omilitve ukrepov, ki so jih sprejeli za zajezitev novega koronavirusa, spremlja visoka rast cen, predvsem na področju prevoza in kmetijskih izdelkov. V Italiji od ponedeljka dalje med severom in jugom države ponovno vozijo hitri vlaki, a z omejenim številom potnikov in strogimi zaščitnimi ukrepi. Cene vozovnic so poletele v nebo.

"Za let italijanske letalske družbe Alitalia na relaciji Rim-Milano je treba odšteti do 375 evrov," je opozorilo italijansko združenje za zaščito potrošnikov Codacons. Dodajo, da so železnice in letalske družbe stroške strogih zaščitnih ukrepov prenesla na potrošnike. Pristojne kartelne oblasti ter ministrstvo za promet je združenje pozvalo, naj preprečijo previsoke cene, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Velik upad potrošnje

Italijani se pritožujejo tudi nad povišanjem cen življenjskih potrebščin. Zaradi bolj zapletenega prevoza in pomanjkanja sezonskih delavcev, ki bi pobirali letino, so se cene povišale predvsem pri kmetijskih izdelkih. Potrošniki morajo tako za svežo zelenjavo ali sadje plačati več kot pred pandemijo.

Cene so se povečale tudi v italijanskem gostinstvu. Italijanski lokali so sicer še vedno zaprti, a številni ponujajo dostavo do doma, so pa zaradi tega zvišali cene.

Italijanska trgovinska zbornica Confcommercio predvideva, da bodo zaradi pandemije novega koronavirusa v Italiji zabeležili velik upad potrošnje. Ta se bo po ocenah letos v Italiji zmanjšala za osem odstotkov. Tri četrtine upada potrošnje naj bi odpadlo na modo, vozila, kulturo, prosti čas, turizem in gostinstvo.

Koronavirus covid-19 Okužbe Svet V Italiji spet povečanje števila žrtev Vlaki v Italiji po epidemiji Ukrepi Svet Na vlak bo treba priti eno uro prej

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • munja 17:57 05.maj 2020.

    Pri nas cene na vseh področjih rastejo že od novega leta naprej, pa še bodo, čeprav je bilo na vladi rečeno, da jih trgovci med epidemijo ne smejo višati, pa se to ni zgodilo.

  • Ivo 16:34 05.maj 2020.

    Še več revežov bomo imeli, kar je tako ali tako cilj bogatašev na svetu. Da vse lahko kupijo...

  • Ivo 16:34 05.maj 2020.

    V Nemčiji je šla tehnična roba gor od 20 do 40%. Tole bo še zabavno, tudi pri nas...