Svet
59 ogledov

Sramežljivost kot duševna motnja

depresija Žurnal24 main
Pri otrocih, ki so po naravi bolj sramežljivi ali žalostni, obstaja možnost, da jim bodo zdravniki postavili diagnozo "socialna anksiozna motnja" ali "depresija" in bodo morali začeti jemati močna zdravila.

Nove smernice pri zdravljenju duševnih bolezni, ki so jih sprejeli v Združenih državah Amerike, namreč določajo, da je treba vedenjske motnje mladih posameznikov, ki trpijo za podobnimi problemi, jemati kot duševno bolezen. To pomeni, da bi otroci ob svetovanju dobili tudi zdravila, s katerimi bi te motnje zdravili, poroča Daily Telegraph.

Psihologi so prepričani, da bi morali otroci, ki so v šolah mirni in tihi, dobiti diagnozo "socialna anksiozna motnja", tisti, ki se popolnoma zaprejo vase in ki so pogosto žalostni, bi dobili diagnozo depresije. Otrokom, ki so trmasti in ki se na vsak način upirajo staršem, bi postavili diagnozo "opozicijsko kljubovalna motnja".

Med zdravili, ki bi jih otroci jemali za zdravljenje motnje, bi lahko bil tudi prozac ali ritalin. V Veliki Britaniji zdaj poteka raziskava o tem, kako sprejemljive so nove smernice za britansko družbo in kako nevarna za sam razvoj otroka bi lahko bila takšna zdravila, ki sicer veljajo za zelo močna.

"Ne moremo zdraviti obnašanja"

Za takšno zdravljenje se ne zavzema britanska psihologinja Kater Fallon. Po njenem mnenju se obnašanje posameznika razvija dalj časa in je skupek različnih dejavnikov. "Ne moremo zdraviti obnašanja," je dejala in dodala, da je v takih primerih potrebno tesno sodelovanje med otrokom in starši.

Prva takšna zdravljenja otrok bi lahko v Veliki Britaniji začeli leta 2013. Na podlagi zdajšnjih izkušenj bo takrat za duševnimi boleznimi trpelo zelo veliko otrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.