Svet
17 ogledov

Sramotilni steber neplačnikov plač

razno 28.11.12. zep, bankrot, denar, foto: shutterstock Shutterstock
Hrvaška davčna uprava je včeraj popoldne javno objavila popis davčnih dolžnikov, ki svojim delavcem ne izplačujejo plač.

Potem, ko je Hrvaška pred dvema letoma objavila seznam davčnih neplačnikov, je včeraj popoldne objavila še seznam podjetij, ki svojim delavcem ne plačujejo plač. Na tako imenovanem sramotilnem stebru neplačnikov je 5.620 podjetij, ki delavcem od januarja do maja niso plačali opravljenega dela. Na listi finančnega ministrstva je tudi 1.418 obrtnikov, poročajo hrvaški mediji.

Seznam je finančni minister Boris Lalovac pospremil z odredbo, da davčna uprava v sodelovanju z drugimi inšpektorati ugotovi vse okoliščine, povezane z neizplačevanjem plač delavcem, ali obstaja utemeljena odgovornost direktorjev za nastali dolg. Inšpektorati bodo zoper dolžnike s seznama torej uvedli preiskave. "Vkolikor obstajajo utemeljeni sumi, da je prišlo do nezakonitih dejanj v zvezi s pridobitvijo premoženjske koristi, pri čemer so bile zlorabljene pravice delavcev, bomo zoper direktorje in družbe sprožili civilne ali kazenske postopke zoper njih," še piše v obvestilu hrvaškega finančnega ministrstva.

Poleg tega ministrstvo poziva delavce, ki niso dobili izplačanih plač, njihovih delodajalcev pa na seznamu ni, da to sporočijo preko brezplačne telefonske številke. Na osnovi prijave bodo opravili dodatni nadzor in dopolnili seznam dolžnikov.

Izkušnje z javno objavo davčnih neplačnikov na Hrvaškem so pozitivne; samo v prvem mesecu od objave je bil dolg znižan za dobrih sedem milijonov.

Komentarjev 3
  • Dejan Magazinovic 11:55 26.julij 2014.

    v Avstriji je govor o PLAČI , pri nas pa še vedno preveč govorimo o Bruto in Neto plač še zaradi stare miselnosti i. Po zakonu o plači , bruto in neto pravzaprav sploh ne obstaja , obstaja PLAČA od ...prikaži več katere se odbijajo prispevki in davki. Torej, ko dobiš naslednjo plačilno listo , si k nakazilu na trr prištej prehrano in prevoz, prištej vse davke in prispevke , pa boš videl koliko je tvoja PLAČA.Se pa čisto strinjam s tabo, da bi morali tudi pri nas javno objaviti seznam podjetij, ki ne plačujejo delavcev , pa naj so to nakazila delavcem ali pa neplačani prispevki in davki , morda tudi zaradi primera Vegrad objava, če podjetje ne izvršuje administrativne prepovedi( trganje kredita od plače) čeprav jo zavede v plačilni listi.

  • Branidom 11:11 16.julij 2014.

    4.000 € ?? Sanjaj. Razen, če sta visoko izobražena, kar pa glede na tvoje sklepe , sklepam, da ti nisi. Tudi če imata toliko je to BRUTO plača.Izseli se, poskusi in nehaj jamrat!

  • erikkk 10:59 16.julij 2014.

    Neki takega bi moral tud pr nas uvest da delavec vidi da ne bo hodu kam zastonj delat ...Sploh pa ne razumem slovenskega sistema plač ... V avstriji zaslužiš skoraj 4000€ (moja dva soseda delata čez mejo) na ...prikaži več in baje se tudi v drugih EU članicah zasluži probližno toliko .zakaj pri nas le borih 700€ , še 1500 je premal ... a se je res treba izselt iz slovenije ...